Dostupni linkovi

Balističar: Većina u Tomašici ubijena automatskim oružjem


Bruno Franjić
Bruno Franjić

Kao posljednji ovotjedni svjedok na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladić u iskaz je dao vještak balističar Bruno Franjić. On je kao svjedok optužbe u ponovno otvorenom postupku tužiteljstva u vezi pronađene prijedorske masovne grobnice Tomašica - dao iskaz o nalazima istrage o vrsti zrna metaka i čahura koje su pronađene sa žrtvama.

Izvođenjem dokaza o Tomašici optužba želi potkrepiti optužbe o progonu Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru 1992.godine koji je u toj i još nekim općinama preuzetih od srpskih snaga - dosegnuo razmjere genocida.

Franjić je sudu opisao nalaze istrage koji su doveli do zaključka - kako je većina žrtava iz Tomašice ubijena automatskim oružjem, većinom porijekla iz tvornice Crvena zastava iz Srbije, ili iz skladišta Jugoslavenske narodne armije, JNA.

"Automatska puška tipa Kalašnjikov ili automatska puška marke Crvena zastava, modeli M-70, ili puškomitraljez M-72 i poluatomatska puška PAP Crvena zastava M-59/66 kalibra 7,62 puta 39mm", naveo je nalaze svjedok optužbe.

Prema sudskom vještaku za kriminologiju iz Bosne i Hercegovine - uz automatsko oružje za ubijanje Prijedorčana nesrpske nacionalnosti koristili su se i pištolji. To pak prema optužbi ukazuje na ubijanje iz neposredne blizine.

"Najmanje jedno oružje pištolj kalibra 7,62 puta 25mm, zatim pištolj kalibra 7,65mm i jedno oružje kalibra 7,9 puta 57mm", pobrojio je pronađeno Franjić.

Još devet svjedoka optužbe

Prije balističara Franjića iskaz je dovršio međunarodni forenzički stručnjak Ian Hanson koji je opisao analize stotina izvučenih leševa iz primarne grobnice Tomašica te stotina pronađenih tijela u sekundarnoj grobnici Jakarina Kosa - gdje su ostaci prebačeni u pokušaju prikrivanja glavnog mjesta pokopa.​

Nakon što Franjić dovrši iskaz idući tjedan haška optužba će nastaviti izvoditi dokaze o Tomašici budući da namjerava ispitati o toj grobnici - još devet svjedoka, nakon čega će dokazni postupak nastaviti obrana generala Mladića.​

(Video: Dio glavnog iskaza balističara Franjića)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG