Dostupni linkovi

Produkcija filma Rust kažnjena zbog ubistva snimateljke na setu


Mjesto na kome se snimao Rust, Santa Fe, Novi Meksiko, SAD, 22. oktobar 2021.

Producenti filma na čijem je setu Alec Baldwin slučajno ubio snimateljku Halynau Hutchins kažnjeni su i snažno kritikovani jer nisu pratili sigurnosne smjernice.

Naime, producenti filma Rust pokazali su “potpunu ravnodušnost prema prepoznatim opasnostima povezanim s upotrebom vatrenog oružja na snimanju", prema Odjelu za okoliš Novog Meksika.

Agencija je produkciji Rust Movie izrekla maksimalnu kaznu u iznosu od 136.793 dolara.

Halyna Hutchins je ubijena, a reditelj Joel Souza povrijeđen u oktobru dok je Baldwin vježbao s nečim za što je vjerovao da je siguran pištolj.

Glumac, koji je bio i producent filma, ranije je rekao da nije povukao okidač i da nema pojma kako se živi metak našao na setu.

Kompanija je saopštila da se ne slaže sa nalazima i da će se žaliti.

"Bilo je nekoliko propusta u rukovodstvu i više nego dovoljno dokaza koji ukazuju na to da, da su se slijedile standardne industrijske prakse, ne bi došlo do ubistva Halyne Hutchins i ozbiljne povrede Joela Souse, rekao je ames Kenney, sekretar kabineta Odjela za okoliš u Novom Meksiku.

Baldwinova tragedija posljednja u nizu koje su zadesile Hollywood
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

“Istragom smo utvrdili da su neuspjesi Rust produkcije bili i ozbiljni i namjerni."

Dodao je: „Suština je da je obaveza poslodavaca da prate nacionalne standarde, a to se nije dogodilo na snimanju Rusta."

"Ovo je bila užasna tragedija i naše misli su sa žrtvom - majkom, suprugom, iskusnom snimateljicom i cijenjenim članom filmske zajednice...Iako shvaćam da nikakva novčana kazna ne može nadoknaditi gubitak života, Rust produkciju smatramo potpuno odgovornom”, naveo je.

U izjavi za novinsku agenciju Reuters, glasnogovornik Rusta Stefan Friedman rekao je da “iako cijene vrijeme i trud” uložene u istragu, "ne slažemo se s njenim nalazima i planiramo uložiti žalbu. Naše misli i molitve ostaju s Halyninom porodicom."

Izvor: BBC, Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG