Dostupni linkovi

Otkriven fosil bakterije stare i do 4,2 milijarde godina


Život na zemlji stariji nego što smo mislili
Život na zemlji stariji nego što smo mislili

Izvor: Guardian

Najstariji fosil pronađen na Zemlji datira unazad najviše 4,2 milijarde godina što pretpostavljeni početak bujnog života na našoj planeti pomjera za nekoliko stotina miliona godina unazad.

Mikroskopska bakterija veličine manje od debljine ljudske dlake pronađena je u stijenama u kanadskom Kvibeku, tačnije na lokalitetu Nuvvuagittuq.

Prije nego što je u listu Nature potvrđeno otkriće od 3,7 do 4,2 milijarde godina starih fosila bakterija, najstariji pronađeni fosil datirao je unazad 3,4 milijarde godina što je naučnike nagnalo na zaključak da je život na Zemlji nastao prije 3,7 milijardi godina.

Sa novim fosilima naučnici su prisiljeni da zaključe kako je život na Plavoj planeti nastao prije 4,5 milijardi godine – tek 100.000.000 godina nakon njenog nastanka.

Fosil ukazuje na zanimljiv oblik bakterija - najviše podsjećaju na male tube jednim krajem povezane za tlo na dubini okeana.

Naučnici smatraju da je, s obzirom na svoju starost, bakterija živjela u uslovima izuzetne toplote i vlage – u okeanu čija je voda oko lokaliteta termalnih izvora dosezala temperaturu od oko 60 stepeni.

Naravno, postoje kritike upućene ka navodno neubjedljivim dokazima o starosti stijena u kojima su fosili pronađeni, kao i ka samoj činjenici da je riječ o ostacima živih bića.

Čak i da je riječ o grešci, otkriće fosila starih 4,2 milijarde ili 3,7 milijardi godina je najjači dokaz da su se možda slična bića uspjela razviti u teškim uslovima na drugim planetama – prvenstveno na susjednom Marsu na kojem su, isto kao na Zemlji prije nekoliko milijardi godina, postojali okeani. Također Mars je u to vrijeme bio bombardovan potencijalno "plodnim" kometama i asteroidima slično kao mlada Zemlja.

Grupa naučnika sa Univerziteta College London koja je otkrila fosil smatra da potraga za sličnim ostacima na Marsu povećava šanse za pronalazak dokaza o vanzemaljskom životu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG