Dostupni linkovi

Bajden se sastao sa članovima Predsjedništva BiH


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš,Havijer Solana (visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost),Valentin Incko (visoki predstavnik u BiH) i članovi Predsjedništva BiH u Sarajevu,19.05.2009.
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš,Havijer Solana (visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost),Valentin Incko (visoki predstavnik u BiH) i članovi Predsjedništva BiH u Sarajevu,19.05.2009.

Stepen sigurnosti u Bosni i Hercegovini podignut je na najviši nivo nakon što je rano jutros u Sarajevo doputovao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden (Joseph Biden). Detalji se čuvaju u tajnosti, ali mediji tvrde da o njegovoj sigurnosti brine 5.000 policajaca.

Bajden se sastao sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva, a sastanku je prisustvovao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijer Solana, (Javier Solana), koji također boravi u BiH. Svi razgovori održavaju se iza dobro zatvorenih vrata.

Prije susreta sa članovima Predsjedništva BiH, američki potpredsjednik razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom (Inzko), a imaće odvojene susrete sa više domaćih političkih lidera, uključujući i predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.


Džozef Bajden, američki potpredsjednik sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, 19.05.2009.
Planirani su i susreti sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i više domaćih političkih lidera, a u popodnevnim satima predviđeno je Bajdenovo obraćanje zastupnicima i delegatima Parlamenta BiH.

Inače, u BiH su se, uoči posjete američkog potpredsjednika, pojavile spekulacije da će on podržati zahtjeve za ustavne promjene kojim bi se ojačala uloga državnih institucija, a smanjile nadležnosti dva entiteta.

U Banjoj Luci manji mirni protesti

Na mirnim protestima zbog posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u Banjoj Luci okupilo se tek oko 50-tak članova Boračke organizacije. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banja Luka Goran Rogić izjavio je da je jedan od razloga organizacije ovih protesta to što borci RS smatraju sadašnjeg potpredsjednika SAD jednim od sukrivaca za bombardovanje srpskih položaja tokom rata, kao i bombardovanje Srbije:

„Također mislimo da politika, tj. smjernice koje donosi iz Amerike ne idu u prilog nikako pravdi i pomirenju. Dakle, unitarizacija koja se na neki način, mi već to čujemo, preporučuje iz Amerike nije dobro došla na ovim prostorima. Takođe mislimo da su ove žrtve, kojima smo danas upravo upalili svijeće, jednom stradale, jednom poginule, jednom umrle i da ih ne treba ubijati po drugi puta. Takođe smatramo da sve žrtve zaslužuju pijetitet, sa bilo koje strane - bilo sa bošnajčke, hrvatske ili srpske. Dakle, mislimo da dvojni aršini kada je u pitanju žrtva ne smiju biti, niti je to dozvoljeno. Zbog toga i iz tog isključivog razloga želimo da mu pokažemo da su i Srbi na ovim prostorima ginuli, da nisu sami sebe ubijali, da je ovo ipak bio jedan rat u kojem smo mi imali, nažalost, preko 20.000 žrtava.“
Mirni protesti u Banjoj Luci, Foto: Erduan Katana

Organizovanjem ovih protesta u svim opštinama u RS želimo da poručimo najznačajnijim faktorima na zemaljskoj kugli da u ovu zemlju ne dolaze sa već jasnim stavovima, ili da kažem odlukama koje bi trebale da bude u funkciji tobože boljeg života naroda na ovim prostorima, istakao je predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz:

„Vi bi, gospodo, trebali da dođete da ovim narodima prenosite svoja iskustva i da ih ohrabrite da oni sami dođu do rješenja koje će biti u funkciji poboljšanja ukupnog života u BiH, a ja sam uvjeren da mi imamo ovdje dovoljno snage i pameti i zdravih jezgara u sva tri naroda koji su spremni da sjedu za sto i da dođu do najkonkretnijih rješenja.“


Komentarišući vrlo mali odziv članova Boračke organizacije u Banjoj Luci na današnje proteste, Ćurguz je rekao:

„Nismo uslovljavali ni članstvo niti narod da moraju da izađu danas, niti nekom posebnom pripremom da tražimo da se danas okupi ovdje hiljadu, dvije, pet ili deset hiljada ljudi. Ovo će da traje, ko želi da priđe da izrazi svoj protest na takav način, to će da uradi, to je slobodna volja. A kad budemo cijenili da ima potrebe da izvodimo borce na ulicu, onda će to biti sasvim drugačije.“


* * * * *
Ovdje možete pročitati šta su za RSE izjavili analitičari povodom Bajdenove posjete kao i kako će BiH dočekati potpredsjednika SAD.
XS
SM
MD
LG