Dostupni linkovi

Bajden: Bezbjednost Izraela ključna za SAD


Benjamin Netanyahu i Joe Biden u Jerusalimu, 9 mart 2010
Benjamin Netanyahu i Joe Biden u Jerusalimu, 9 mart 2010
Nastavak izraelsko-palestinskih pregovora i iranski nuklearni program prve su teme o kojima su danas razgovarali američki potpredsjednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u Jerusalimu. Bajden je u Izrael došao u ponedeljak na dan kada je objavljeno da su Izrael i Palestina prihvatili da krenu u indirektne mirovne pregovore uz posredovanje SAD, čime je stavljena tačka na petnaestomjesečnu stagnaciju u razgovorima dvije sukobljene strane.

Američki potpredsjednik Džozef Bajden saopštio je na zajedničkoj press konferenciji u Jerusalimu da je bezbjednost Izraela esencijalna za Sjedinjene Države i da nema praznine između dvije države kada je u pitanju izraelska sigurnost.

“Odnosi između Izraela i SAD su bili i nastaviće da budu centralno pitanje američke politike i to je tako još od uspostavljanja Izaela 1948.”

Bajden je poručio i da Izarel ne smije imati nuklerano oružje. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da su, osim nastavka izraelsko palestinskih pregovora, razgovarali o iranskom nuklernom programu.

I u prethodnom razgovoru sa predsjednikom Izraela Šimonom Prerezom, Bajden je naglasio da je od dolaska nove administracije Iran još više izolovan i na domaćem i na međunarodnom planu sa vrlo malim brojem prijatelja u svijetu.

Međutim, kako navode izraelski politički izvori, Bajden je takođe jasno stavio do znanja da Vašington ne želi da Izrael rizikuje bilo kakavu vojnu akciju protiv Irana dok Sjedinjene Države traže široku međunarodnu koaliciju za sankcije protiv Teherana.

Njegov domaćin, premijer Netanjahu je saopštio da su izarelski sigurnosni prioriteti obezbjeđenje da Iran ne proizvodi nuklerno oružje i uspostavljanje mira sa Palestincima i ostalim arapskim susjedima.

“Veoma cijenim napore američkog predsjednika Baraka Obame i američke Vlade da ubijedi međunarodnu zajednicu u potrebu još strožijih sankicija za Iran. Što strožije sankcije budu izvjesnije je da će iranski režim biti prinuđen da bira između unaprijeđenja nuklernog razvoja ili obezbjeđivanja sopstvene budućnosti.”

“Takođe cijenim napore američke administracije da doprinesu miru u regionu. Znam da je to jako težak posao koji zahtijeva veliko strpljenje. Ali sam zadovoljan da ti napori počinju da donose plodove i zbog toga moramo ostati uporni u namjeri da dođemo do direktnih pregovora koji će nas dovesti do rješenja ovog konflikta”

Iran i nuklearno naoružanje

Američki potpredsjednik pozdravio je Netanjahuov korak ka indirektnim pregovorima sa Palestincima uz posredovanje SAD.

Bajden rekao da je ovo trenutak i šansa za mir između Izraelaca i Palestinaca i da se nada da će ovi pregovori voditi do direktnih razgovora i pregovora dvije strane koji će rezultirati istorijskim mirovnim sporazumom.

Bajden je u Izrael došao u ponedeljak na dan kada je objavljeno da su Izrael i Palestina prihvatili da krenu u indirektne mirovne pregovore uz posredovanje SAD, čime je stavljena tačka na petnaestomjesečnu stagnaciju u razgovorima dve sukobljene strane.

Kako je saopštio portparol Stejt Departmenta Filip Krouli, pregovori Palestinca i Izraelaca su već počeli i dodao da je američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel na putu nazad za Vašington gdje će o pregovorima izvijestiti državnu sekretarku Hilari Klinton.

Svetski mediji ocjenjuju da palestinsko-izraelski pregovori, posije duge pauze, predstavljaju prvi veći diplomatski rezultat američkog predsednika Baraka Obame. Takođe i sama poseta potpredsjednika Bajdena Izraelu tretira se kao poseta na najvišem nivou od dolaska Obamine administracije u Bijelu kuću.

U intervjuu za izraelski list ""Yedioth Ahronoth", uoči dolaska u Izrael, Bajden je obećao da će Vašington stajati na strani Izraela i stavu da nuklearnim naoružanjem Iran predstavlja prijetnju i za Izrael i za SAD.

Kako je ranije najavljeno, plan je da se Džozef Bajden u okviru petodneve posjete Bliskom Istoku sastane u srijedu sa palestinskim rukovodstvom, na čelu sa predsjednikom Mahmudom Abasom.

Bajden će se u Izraelu još susresti sa glavnom opzicionarkom Cipi Livni, a predviđen je i susret sa specijalnim izaslanikom za Bliski istok bivšim britanskim premjerom Tonijem Blerom.
XS
SM
MD
LG