Dostupni linkovi

Bajden vodi, Sanders još ne odustaje, korona glavna tema kampanje


Bezbedni pozdrav Džozefa Bajdena i Bernija Sandersa, tokom dijaloga vođenog 15. marta. Bajden i Sanders u trci su za kandidata demokrata na predsedničkim izborima u novembru 2020.
Bezbedni pozdrav Džozefa Bajdena i Bernija Sandersa, tokom dijaloga vođenog 15. marta. Bajden i Sanders u trci su za kandidata demokrata na predsedničkim izborima u novembru 2020.

Džozef Bajden je ostvario ubedljive pobede na tri stranačka glasanja Demokratske stranke za predsedničku nominaciju na izborima u SAD u novembru i povećao vođstvo ispred Bernija Sandersa, koji je pod pritiskom da prekine kampanju jer jei malo verovatno da će uspeti da preokrene situaciju u svoju korist.

Nakon skoro svih prebrojanih glasova, Bajden vodi na Floridi sa 62 odsto naspram 23 procenta, koliko je osvojio Sanders. U Ilinoisu, bivši potpredsednik SAD je dobio 59, a senator iz Vermonta 36 odsto glasova.

Bajden i u Arizonu vodi sa 10 odsto razlike.

U jednom okruku na Floridi Sanders je bio čak na trećem mestu po broju glasova, iza milijardera Majkla Blumberga, iako se on povukao iz izborne utrke još pre nekoliko sedmica.

Osim uverljive razlike na Floridi, ova država je po broju delegata od 219 – od 1.991 koliko je potrebno za nominaciju – bila najveći dobitak.

Ubedljive pobede u ove tri države znak su da su demokrate spremne da se okupe iza Bajdena i fokusiraju na kampanju protiv Trampa za predsedničke izbore 3. novembra, a ne na nastavak nadmetanja unutar stranke, u kojem će zbog epidemije korona virusa biti sve dužih pauza. Naime, izbori u preostalih 29 država će uglavnom biti održano u junu

Bajdenov poziv mlađim biračima

Bajedn, koji je i bivši potpredsednik SAD, obratio se građanima iz svog doma u Delaveru i rekao da epidemija virusa korona zahteva snažno rukovođenje iz Bele kuće.

On je pozvao Sandersove pristalice, pre svega mlađe, da ga podrže.

"Dopustite mi da kažem, naročito mlađim biračima koje je inspirirao senator Sanders: 'Čujem vas. Znam koji su ulozi. Znam šta treba da uradimo'", rekao je.

"Cilj naše kampanje i moj kao kandidata za predsednika je da ujedinimo stranku, a potom da ujedinimo i državu", dodao je Bajden.

Sanders se obratio sinoć iz Vašingtona svojim pristalicama preko društvenih mreža, ali nije dao bilo kakav nagoveštaj o budućnosti njegove kampanje.

Kandidati i korona

Umesto toga govorio je o krizi izazvanoj korona virusom, predlažući mere u borbi protiv pandemije koja će, po njegovim rečima, koštati oko dve hiljade milijardi dolara.

Sanders ima dovoljno novca da nastavi kampanu, mada je izložen sve većem pritisku lidera demokrata da se povuče, jer strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. godina, kada je, kako smatraju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hilari Klinton (Hillary Clinton) doprinela iznenađujućoj Trampovoj pobedi.

Kako ocenjuje BBC, za njega će prilikom odlučivanja biti ključno šta je najbolje za pokret koji je stvorio. Tačnije, da li će mu ostanak u utrci omogućiti da nastavi da govori o pitanjima na kojima potencira i kupiti vreme za mogući povratak kao favorit, kao što je bio na početku izbora u februaru. S druge strane, postoji rizik od njegove političke marginalizacije ukoliko nastavi kampanji izazove

Ankete su pokazale da većina glasača u ove tri američke države veruje da je Bajden (77) sposobniji od Sandersa (78) za rešavanje velike zdravstvene krize.

Predsednička kampanja u vreme pandemije - Vašington 15. marta 2020.
Predsednička kampanja u vreme pandemije - Vašington 15. marta 2020.

Takođe, da je za opredeljivanje birača bilo ključno koji kandidat, po njihovom mišljenju, može bolje da se suprostavi Trampu. Tako je tri od četiri demokratska glasača na Floridi istaklo da Bajden ima više šansi da pobedi aktulenog predsednika, a svega jedan od pet da Sanders to može da učini.

Istovremeno, skoro polovina demokratskih birača na Floridi smatra stavove senatora iz Vermonta previše liberalnim.

Sećanje na kampanju Hilari Klinton

Lideri demokrata strahuju da bi se mogla ponoviti 2016. godina, kada je, kako smatraju, iscrpljujuća i ponekad ogorčena utrka između Sandersa i Hilari Klinton (Hillary Clinton) doprinela iznenađujućoj Trampovoj pobedi.

Dobar izborni rezultat Bajdena na Floridi je ohrabrujući znak za demokrate, jer su u ovoj državi nadmetanja republikanaca i demokrata tradicionalno neizvesna.

Porazom Hilari Klinton, kao kandidatkinje demokrata, predsednik SAD je postao Donald Tramp. Na slici sa jedne od diskusije dvoje rivala oktobra 2016.
Porazom Hilari Klinton, kao kandidatkinje demokrata, predsednik SAD je postao Donald Tramp. Na slici sa jedne od diskusije dvoje rivala oktobra 2016.

Trump je 2016. godine na Floridi tesno pobedio Hilari Klinton sa samo 1,2 odsto glasova razlike.

Bajden je ostvario pobede u 16 od 21 američke savezne države u kojima su održani primarni izbori.

Nakon izbora u utorak, njegova prednost u odnosu na Sandersa iznosi približno 230 delegata, odnosno 1.093, dok senator iz Vermonta ima 802.

Bajdena štiti tajna služba

Američka tajna služba je saopštila u utorak da će početi da u potpunosti štiti Bajdena, kome je dato kodno ime “Keltik”, isto kao kada je bio predsednik.

Bajden je zatražio bezbednosnu procenu nakon što je u više navrata bilo nasrtaja na njega tokom izbornih skupova. Tako su dva lica pokušala da mu se približe na pozornici u Los Anđelesu dok je proglašavao pobedu.

Sanders nije tražio zaštitu tajne službe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG