Dostupni linkovi

Bajden kaže da 'svakodnevno' vodi razgovore o oslobađanju Hamasovih talaca


Američki predsjednik Džo Bajden uoči odlaska na APEC samit, Vašington, 14. novembar 2023.
Američki predsjednik Džo Bajden uoči odlaska na APEC samit, Vašington, 14. novembar 2023.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da je uključen u svakodnevne razgovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas, te da vjeruje da će do toga doći.

"Držite se, stižemo", rekao je Bajden u utorak, 14. novembra u Bijeloj kući, kada su ga novinari pitali šta bi bila njegova poruka članovima porodica talaca.

Bajden je istakao da svakodnevno razgovara sa stranama uključenim u pregovore oko mogućeg oslobađanja talaca, ali nije htio dati detalje.

Militanti Hamasa, grupe koja su SAD i EU označile kao terorističku, prešli su granicu iz Gaze u Izrael 7. oktobra, te tom prilikom ubili oko 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca, kako tvrde izraelski zvaničnici.

Do danas, oslobođena su samo četiri taoca.

Kako izbaviti taoce iz Gaze?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:32 0:00

U saopštenju Bijele kuće objavljenom u nedjelju, Bajden je "nedvosmisleno" osudio Hamasovo držanje talaca, među kojima se nalazi i mnogo male djece, a jedno od njih je i trogodišnji američki državljanin čiji roditelji su ubijeni u napadu 7. oktobra.

Porodice Izraelaca koji su u zatočeništvu Hamasa u Pojasu Gaze su u utorak započeli petodnevni marš od Tel Aviva do Jerusalima, da traže od vlasti da se više potrude da bi obezbjedili njihovo oslobađanje.

U Vašingtonu, pristalice Izraela su planirale "Marš za Izrael" kasnije tokom utorka, nakon velikih protesta širom SAD i svijeta, protiv izraelske vojne kampanje u Gazi.

Izraelsko bombardovanje Gaze je usmrtilo više od 11.000 Palestinaca, od čega je oko 40% djece, kako tvrde zdravstveni zvaničnici teritorije pod vlašću Hamasa.

Reuters je prošle sedmice objavio da Katar, gdje je bazirano nekoliko političkih lidera Hamasa, igra ulogu posrednika između Hamasa i izraelskih zvaničnika po pitanju talaca.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG