Dostupni linkovi

Bajden: Putin 'dostojan protivnik', reći ću mu gde je 'crvena linija'


Joe Biden and Vladimir Putin, collage
Joe Biden and Vladimir Putin, collage

Američki predsednik Džozef Bajden (Joseph Biden) obećao je u ponedeljak veče u Briselu da će ruskom kolegi Vladimiru Putinu reći gde je "crvena linija", javila je agencija Frans pres.

"Ne tražimo sukob sa Rusijom, ali odgovorićemo ako Rusija nastavi svoje aktivnosti", rekao je Bajden novinarima posle samita lidera NATO.

On je kazao je da će njegov sastanak u sredu u Ženevi sa Putinom biti "presudan" i da će ponuditi Moskvi saradnju u oblastima od zajedničkog interesa ako Kremlj to prihvati, prenosi Rojters.

„Jasno ću reći predsedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo sarađivati ako odluči“, kazao je Bajden.

“Ako odluči da ne sarađuje i bude postupao na način na koji je to radio u prošlosti vezano za sajber bezbednost i neke druge aktivnosti, mi ćemo primereno odgovoriti“, rekao je američki lider i dodao da će „jasno razjasniti gde crvene linije su Putinu.”

Bajden je opisao Putina kao inteligentnog, tvrdog i "dostojnog protivnika".

"Međutim, on (Putin) mora da shvati da bi bila tragedija, ako bi umro opozicionar Aleksej Navaljni" koji je u zatvoru u Rusiji, upozorio je Bajden.

Upozorenje lideru Kremlja usledilo je u trenutku kada Bajden nastoji da obnovi transatlantske veze Vašingtona sa saveznicima nakon godina tenzija u vreme njegovog prethodnika Donalda Trampa.

U saopštenju nakon samite NATO-a u ponedeljak u Briselu, lideri su poručili Rusiji da neće biti brzog povratka na „uobičajene odnose“.

Gomilanje ruskih trupa i provokativno ponašanje na istočnoj granici NATO-a „sve više ugrožavaju bezbednost evroatlantskog područja i doprinose nestabilnosti duž granica NATO-a i šire“.

Američki predsednik je osudio "agresivno ponašanje" Rusije i insistirao na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Rusija je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i podržava proruske pobunjenike na istoku Ukrajine, podsetio je Frans pres.

Kako je prenela agencija AP, Bajden je izrazio nadu da će ruski predsednik pokazati interesovanje za "promenu percepcije koju svet ima o njemu".

XS
SM
MD
LG