Dostupni linkovi

Razgovarali Bajden i Makron, Haris uskoro u Pariz


Francuski i američki predsednici, Emanuel Makron i Džo Bajden
Francuski i američki predsednici, Emanuel Makron i Džo Bajden

Presednik SAD Džo Bajden i njegov francuski kolega Emanuel Makron razgovarali su u petak telefonom o potrebnim naporima za jačanje odbrane u Evropi, saopštila je Bela kuća.

Dvojica zvaničnika razgovarali su šta je potrebno za jačanje odbrane u Evropi uz istovremeno garantovanje komplementarnosti sa NATO-om, navodi se u saopštenju.

Bilo je reči i o situaciju u Sahelu i saradnji u indo-pacifičkom regionu.

Bajden i Makron treba da se sastanu krajem oktobra u Rimu na margini sastanka G20 gde će nastaviti razmatranje brojnih pitanja vezanih za francusko-američku saradnju, navela je Bela kuća dodajući da će početkom novembra potpredsednica SAD Kamala Haris posetiti Pariz.

Kamala Haris će posetiti Pariz 11. i 12. novembra gde će je razgovarati sa Makronom o važnosti transatlantskog odnosa za mir i sigurnost u svetu i insistiraće na važnosti partnerstva dve strane za svetske izazove kao što je Covid-19 i klimatska kriza, preko pitanja Sahela i indo-pacifika, navela je Bela kuća.

Razgovor dvojice vođa i poseta Kamale Haris deo su pokušaja otopljavanja odnosa između Pariza i Vašingtona posle krize izazvane objavom sredinom septembra o novom savezu između SAD, Australije i Velike Britanije za region indo-pacifika kada je Australija otkazala veliki ugovor za nabavku francuskih podmornica.

XS
SM
MD
LG