Dostupni linkovi

Američki i južnokorejski predsednik o jačanju saradnje zbog pretnji iz Severne Koreje


Američki predsednik Džo Bajden (Joe Buden) i novoizabrani predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol (Yoon Suk-yeol) sastali su se 21. maja kako bi razgovarali o opasnostima od testiranja nuklearnog oružja koje sprovodi Severna Koreja.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Buden) i novoizabrani predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol (Yoon Suk-yeol) složili su se na sastanku u prestonici Južne Koreje Seulu 21. maja da ojačaju saradnju zbog rastuće pretnje iz Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

Oni su se sastali kako bi razgovarali o opasnostima od testiranja nuklearnog oružja koje sprovodi Severna Koreja.

Najavili su da će nastojati da "prošire" zajedničke vojne vežbe kao odgovor na pretnje iz Severne Koreje. Takođe, najavljeno je proširenje saradnje na planu od sajber bezbednosti i nuklearne energije do regionalne bezbednosti i lanaca snabdevanja.

Bajden i Jun Suk Jeol "saglasni su da pokrenu razgovore o proširenju obima kombinovanih vojnih vežbi i obuke na i oko Korejskog poluostrva", navodi se u saopštenju.

Bajden je 21. maja rekao da će potencijalni sastanak sa severnokorejskim liderom zavisiti od toga da li je Kim Džong Un bio "iskren".

Lider Severne Koreje Kim Džong Un saopštio je u aprilu nameru da "osnaži i razvije" nuklearno naoružanje svoje zemlje, javili su severnokorejski državni mediji.

"Nastavićemo da preduzimamo korake za jačanje i razvoj nuklearnih sposobnosti naše zemlje ubrzanim tempom", rekao je Kim Džong Un tokom govora na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Novinska agencija KCNA javila je da je balistička interkontinentalna raketa Hvasong-17, za koju Severna Koreja tvrdi da je uspešno testirana 24. marta, bila prikazana na paradi.

Severna Koreja je 24. marta lansirala prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. koja bi mogla da stigne do SAD.

Lideri SAD-a i Južne Koreje su na sastanku podelili zabrinutost i zbog širenja COVID-19 u Severnoj Koreji i naveli da su spremmni da u saradnji sa međunarodnom zajednicom pruže pomoć, saopštila je Bela kuća.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u maju da bi se korona virus mogao brzo proširiti u Severnoj Koreji gde bi programi vakcinacije tek trebalo da budu započeti.

Više od milion ljudi je obolelo od onoga što Pjongjang naziva "groznica", pišu državni mediji.

Međunarodna zajednica je prošle godine ponudila da Severnoj Koreji isporuči milione vakcina AstraZeneca i kineskih vakcina, ali je Pjongjang tvrdio da je kontrolisao COVID-19 zatvaranjem svojih granica početkom januara 2020.

Postoji bojazan da će građani Severne Koreje biti posebno osetljivi na virus zbog nedostatka vakcinacije i lošeg zdravstvenog sistema.

Prema planovima, Bajden, na svom prvom putovanju u Aziju kao predsednik, putuje u Japan 22. maja.

Bajden je u poseti Japanu i Južnoj Koreji noseći jasnu poruku Kini, kažu savetnici i analitičari, da ne pokuša nigde u Aziji ono što je Rusija uradila u Ukrajini, a posebno ne na Tajvanu, preneo je Reuters.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG