Dostupni linkovi

Bajden: Južnokorejska fabrika čipova model za dublje veze sa Azijom


Sedište Samsunga u Seulu
Sedište Samsunga u Seulu

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u petak, 20. maja, započeo je turneju po Aziji obilaskom južnokorejske fabrike kompjuterskih čipova koja će biti model za još jednu fabriku u Teksasu, ističući da je to način za produbljivanje veza sa Indo Pacifikom te podsticaj za tehnološke inovacije i demokratije.

"Toliko o budućnosti sveta će biti napisano ovde, u Indo Pacifiku, u narednih nekoliko decenija," rekao je Bajden. "Ovo je trenutak, po mom mišljenju, da ulažemo jedni u druge kako bismo produbili naše poslovne veze, da bismo naše ljude još više zbližili," dodao je američki predsednik.

Bajdenova poruka bila je usmerena ka obećanju boljeg sutra, ali i američkim biračima imajući u vidu domaće izazove, kao što je inflacija izazvana između ostalog manjkom čipova, dok pokušava da pokaže kako njegova administracija ostvaruje ekonomski rast, prenosi AP.

Samsung, vlasnik fabrike čipova, prošlog novembra je najavio planove za otvaranje fabrike poluprovodnika u Teksasu vredne 17 milijardi dolara. Nedostatak poluprovodnika prošle godine ugrozio je dostupnost automobila, kuhinjskih aparata i druge robe, što je izazvalo rast inflacije širom sveta, zbog čega je opala Bajdenova popularnost. On je napomenuo da će u fabrici u Teksasu biti otvoreno 3.000 visokotehnoloških radnih mesta, te da će u njenoj izgradnji učestvovati domaći radnici.

"Ovi mali čipovi", rekao je Bajden nakon što je obišao fabriku, "jesu ključ koji će pokrenuti sledeću fazu tehnološkog razvoja čovečanstva".

Bajden će se tokom petodnevne posete Južnoj Koreji i Japanu uhvatiti u koštac sa mnoštvom spoljnopolitičkih pitanja dok istovremeno pokušava da američkoj javnosti objasni njihovu relevantnost. On nije pomenuo Kinu, koja se pojavila kao glavni konkurent SAD, ali je naglasio vrednost saveza koji trenutno isključuju tu zemlju.

Bajdena su u fabrici pozdravili novi predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol i zamenik predsednika kompanije Samsung Electronics Lin Jae Jong. Jun je politički novajlija koji je postao šef države pre desetak dana, što je njegova prva izborna funkcija. Vodio je kampanju za zauzimanje čvršćeg stava prema Severnoj Koreji i jačanje 70-godišnjeg saveza sa SAD.

Pre Bajdenovog govora, Jun je rekao da se nada da će partnerstvo SAD i Južne Koreje evoluirati u „ekonomski i bezbednosni savez zasnovan na saradnji u naprednoj tehnologiji i lancima snabdevanja“.
Do nedostatka kompjuterskih čipova došlo je i zbog velike potražnje pošto je veći deo sveta izašao iz pandemije koronavirusa. Ali, pandemija i drugi izazovi takođe su doveli do zatvaranja fabrika poluprovodnika. Zvaničnici američke vlade procenjuju da proizvodnja čipova neće biti na željenim nivoima do početka 2023. godine.

Paraliza auto giganata zbog čipova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Globalna prodaja kompjuterskih čipova iznosila je 151,7 milijardi dolara tokom prva tri meseca ove godine, što je skok od 23 odsto u odnosu na isti period 2021, prema podacima Udruženju industrije poluprovodnika.

Više od 75 procenata globalne proizvodnje čipova dolazi iz Azije. Od te moguće ranjivosti SAD se nadaju da će se zaštititi većom domaćom proizvodnjom i vladinim investicijma od 52 milijarde dolara u ovaj sektor. Američki Kongres trenutno razmtara predlog zakona o pomenutim investicijama.

Rizik od kineske agresije na Tajvan bi možda mogao da prekine protok vrhunskih kompjuterskih čipova koji su potrebni u SAD za vojnu opremu, kao i robu široke potrošnje. Slično tome, hermetična Severna Koreja testirala je balističke rakete usred izbijanja koronavirusa, što je mogući rizik za proizvodni sektor Južne Koreje ako sukob eskalira.

Kina je najveći proizvođač čipova na svetu sa 24 procenta, slede Tajvan sa 21, Južna Koreja 19, Japan 13 i SAD 10 odsto, navodi Udruženje industrije poluprovodnika.

Samsung se nada se da će fabrika u Teksasu početi sa radom u drugoj polovini 2024. Južnokorejski elektronski gigant je izabrao lokaciju na osnovu brojnih faktora, uključujući vladine podsticaje i „spremnost i stabilnost“ lokalna infrastruktura.

Bela kuća je u izveštaju objavljenom u petak navela da su kompanije za proizvodnju poluprovodnika najavile investicije u SAD od skoro 80 milijardi dolara do 2025. godine. Ta suma uključuje 20 milijardi dolara za Intelovu fabriku izvan Kolumbusa u Ohaju i do 30 milijardi dolara od strane Teksas Instruments-a.

Nakon Južne Koreje, Bajden će posetiti Japan.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG