Dostupni linkovi

'FBI nije pronašao povjerljiva dokumenta' u drugoj Bidenovoj kući u Delawareu


Joe Biden
Joe Biden

Američki Federalni istražni biro (FBI) u srijedu je pretresao kuću američkog predsjednika Joea Bidena u Rehoboth Beachu, u Delawareu, u okviru istrage o potencijalnom pogrešnom rukovanju s povjerljivim dokumentima.

Bidenov odvjetnik Bob Bauer naveo je u saopćenju da agenti FBI-ja, tijekom tri i po sata pretresa, nisu pronašli dokumenta s povjerljivim oznakama, ali da su uzeti određeni materijali i bilješke.

"U skladu s procesom u Wilmingtonu, DoJ (Ministarstvo pravde) uzeo je na dodatno razmatranje neke materijale i rukom ispisane bilješke koji su povezani s periodom kada je bio potpredsjednik", dodao je Bauer.

Bauer je prethodno rekao da je pretres planiran i da je proveden "uz punu potporu i suradnju" predsjednika.

Iz Bijele kuće je navedeno da će Biden nastaviti surađivati u istrazi o povjerljivim dokumentima.

Ovaj pretres posljednji je u nizu provedenih na različitim lokacijama, nakon što su povjerljivi dokumenti pronađeni u uredu u Penn Biden Centru u Washingtonu u studenom.

Više dokumenata otkriveno je u još jednom Bidenovom domu u Wilmingtonu, Delaware, u pretresima provedenim u prosincu i siječnju.

Točan broj pronađenih povjerljivih zapisa ostaje nejasan, iako ih je najmanje desetak pronađeno samo tijekom pretraga u siječnju.

Biden je rekao da je njegov tim učinio "ono što je trebao učiniti" tako što je odmah upozorio dužnosnike i da oni "u potpunosti i potpuno surađuju" s istragom.

Nakon prve pretrage u siječnju, Biden je rekao novinarima da su dosjei u zaključanoj garaži.

"Nije kao da su na ulici", rekao je.

Najnoviji pretres došao je dan nakon što je specijalni tužitelj Robert Hur službeno započeo svoje dužnosti nadgledanja istrage dokumenata.

Bivši predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik Mike Pence također su bili upleteni u kontroverze oko rukovanja povjerljivim dokumentima.

U slučaju Pencea, "mali broj dokumenata s oznakama tajnosti" pronađen je u njegovom domu u Carmelu, Indiana, na osnovu pismu koje je njegov odvjetnik poslao Nacionalnom arhivu. FBI je pronašao dokumente iz sefa na imanju 19. siječnja, a još dvije kutije dostavljene su Arhivu 23. siječnja.

Pretragom Trumpovog imanja Mar-a-Lago na Floridi u kolovozu 2022. otkriveni su deseci kutija i oko 11.000 dokumenata, uključujući oko 100 s oznakama tajnosti.

Nalog za pretres dolazi nakon što su odvjetnici koji zastupaju Trumpa rekli da su svi vladini zapisi vraćeni. Trump je više puta negirao bilo kakvu krivnju.

XS
SM
MD
LG