Dostupni linkovi

Bajden odobrio 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je 21. maja zakon kojim se odobrava 40 milijardi dolara podrške Ukrajini tokom invazije Rusije na tu zemlju. Fotografija: 15. maj 2022.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je 21. maja zakon kojim se odobrava 40 milijardi dolara podrške Ukrajini tokom invazije Rusije na tu zemlju.

Finansiranje je namenjeno podršci Ukrajini do septembra.

Novi zakon će obezbediti vojnu pomoć od 20 milijardi dolara, obezbeđujući stalan dotok naprednog oružja koje se koristi da bi se sprečilo napredovanje Rusije. Tu je i 8 milijardi dolara opšte ekonomske podrške, 5 milijardi dolara za rešavanje globalne nestašice hrane koja bi mogla da nastane usled kolapsa ukrajinske poljoprivrede i više od milijardu dolara za pomoć izbeglicama.

Bajden je tu meru potpisao pod neobičnim okolnostima. Pošto je usred putovanja u Aziju, američki zvaničnik je doneo kopiju zakona komercijalnim letom u Seul da bi je predsednik potpisao, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Ovaj zakon usvojio je Kongres uz dvostranačku podršku.

Američki Senat je glasao u maju sa 86 prema 11 za ovaj paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini, koji je ubedljivo najveći paket pomoći SAD Ukrajini do sada. Svih 11 glasova protiv bilo je iz Republikanske stranke.

Nakon glasanja u Senatu, predlog zakona se šalje na potpis predsedniku SAD-a.

Predsednik SAD-a odobrio je u martu budžet koji uključuje i 13,6 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG