Dostupni linkovi

Osuda deportacije državljanina Bahreina iz Srbije


Centralni zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija
Centralni zatvor u Beogradu, ilustrativna fotografija

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) najoštrije osuđuje deportovanje azilanta Ahmeda Džafara Mohamed Alija iz Srbije u rodni Bahrein, gde postoji velika i realna opasnost da će biti izložen mučenju i torturi samo zbog svog političkog aktivizma, saopšteno je 27. januara na sajtu tog pokreta.

Iz PSG-a navode da je Evropski sud za ljudska prava prethodno apelovao na srpsku vlast da azilanta ne isporučuje pre okončanja postupka pred tim sudom.

"Uprkos tome on je bez objašnjenja predat direktno bahreinskim vlastima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju PSG-a se ističe da ovaj slučaj predstavlja direktno kršenje Konvencije o ljudskim pravima "čime se Srbija ponovo svrstava u društvo autokratskih zemalja, te samo od istih i dobija pohvale".

"Još uvek ne znamo koje će pravne posledice po Srbiju biti, ali ono što je sigurno je da je ovim naš put ka Evropi dodatno otežan", navodi se u saopštenju.

Nevladin Beogradski centar za ljudska prava saopštio je 24. januara da je Srbija tog dana izručila kraljevini Bahrein državljanina te zemlje, uprkos privremenoj meri odlaganja izručenja, koju je izrekao Evropski sud za ljudska prava 21. januara.

Prema navodima ove nevladine organizacije, u pitanju je državljanin Bahreina koji se od novembra 2021. godine nalazio u pritvoru u Srbiji, iako je izrazio nameru da traži azil u Srbiji, tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, politički i verski progon.

Kako navode iz organizacije koja je pomagala ovom bahreinskom državljaninu, on je zbog suprotstavljanja vladajućem režimu u svojoj zemlji pritvaran i mučen od strane bezbednosnih snaga. U odsustvu je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, što nije jedina smrtna kazna izrečena protivnicima režima te zemlje.

Na čelu Bahreina nalazi se sunitska kraljevska porodica, koja neretko ograničava politička prava, građanske slobode i oštro se obračunava sa šiitskim delom populacije.

Evropska konvencija za ljudska prava, kao i propisi Srbije, proklamuju da nijedno lice ne sme biti proterano ili protiv svoje volje vraćeno na teritoriju na kojoj postoji rizik da će biti podvrgnuto mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

Radio Slobodna Evropa je 24. januara od Ministarstva pravde Srbije zatražio hitan komentar na ovo izručenje, ali odgovor nije stigao.

Srbija je 2017. godine imala sličan slučaj kada je Turskoj izručila turskog državljanina i kurdskog političkog aktivistu Dževdeta Ajaza.

XS
SM
MD
LG