Dostupni linkovi

Bahaćenje političara: Privilegovani letovi za prestižne događaje


Dok gradjanima neprestano uzima novac kojim plaća cijenu promašene ekonomske politike, a kritičari bi rekli i sopstvenog koruptivnog karaktera, crnogorska vlast se ne usteže da svoje privilegovane pripadnike vodi na prestižne turističke destinacije i prvorazredne sportske dogadjaje.

Pod izgovorom prevoza vaterpolo reprezentacije, uprava Montenegro airlinesa je za Barselonu poslala avion kojim je skoro stotinu privilegovanih pojedinaca otputovalo na finale svjetskog prvenstva u vaterpolu, a igrači i stručni štab su se vratili redovnom linijom druge kompanije.

Novcem osiromašenih gradjana Crne Gore kojima se stalno uvode novi nameti i neprestano poručuje da se mora "stezati kaiš", nekoliko desetina funkcionera vladajućih: Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije i njihovih potomaka, srodnika i supružnika, otputovalo je na finale svjetskog prvenstva u vaterpolu koje se u subotu održavalo u Barseloni. Posebnu dimenziju slučaju daje podatak da je uprava Montenegro airlinesa avion ka Španiji poslala na osnovu sopstvene odluke da preveze članove vaterpolo reprezentacije.

Medjutim, dok su igrači i stručni štab na takmičenje otišli i sa njega se vratili redovnom linijom sasvim druge kompanije, avionom Montenegro airlinesa su, o državnom trošku, na meč Crna Gora - Madjarska, prema pisanju podgoričkog dnevnika Dan i Dnevnih novina, odletjeli ministri: Branimir Gvozdenović i Branislav Mićunović, poslanik DPS-a Zoran Jelić sa sinom, supruga ministra saobraćaja Ivana Brajovića, bivši ministar ekonomije Darko Uskoković, član Borda direktora Montenegro airlines-a, Tufik Bojadžić sa sinom, direktor Fonda za zdravstvo Kenan Hrapović sa dva člana porodice, kćerka direktora Aerodroma Crne Gore Miodraga Djuričkovića, generalni direktor direktorata za medjunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Ivanišević sa suprugom. Na medijskom spisku se našlo i ime funkcionera DPS-a, Miodraga Vukovića koji nam je rekao da nije bio u Montenegro airlines-ovom avionu.

Predsjednicu borda direktora Montenegro airlinesa, Daliborku Pejović nije bilo moguće kontaktirati, a u PR službi kompanije kažu da za sada nemaju namjeru da se oglašavaju povodom ovog slučaja.

Na telefon se nije javljao ni portparol DPS-a, Časlav Vešović, ali jeste njegov kolega iz manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije Mirko Stanić koji nam je rekao da u SDP-u nemaju komentar.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Milan Knežević kaže da ga čudi da funkcioneri DPS-a i SDP-a nijesu poželjeli još i da skoče u bazen i zaigraju protiv Madjara.

Milan Knežević
Milan Knežević
Činjenica da u jeku ekonomske krize koja guta Crnu Goru, grupica državnih funkcionera sa porodicama besplatno trkne do Barselone da bi prisustvovali finalnoj vaterpolo utakmici predstavlja još jedan u nizu dokaza funkcionerske bahatosti i autizma. Kako je moguće da u trenutku kada je povećan PDV, aktivirane garancije oko KAP-a, zamrznute penzije, smanjene plate, povučen rebalans, kada se propagira štednja bude obezbijeđen besplatan let za grupu funkcionera kao da se radi o socijalnim slučajevima koji nemaju odakle da plate. Da paradoks bude poptun crnogorski vaterpolisti su se vratili redovnom linijom, a funkcionere je čekao avion za zaslužne građane. Postavlja se pitanje šta da rade one desetine hiljada građana koji se u životu nijesu vozili avionom, žive na rate, a vaterpolo i Barselonu gledaju samo na televiziji, pod uslovom da im nijesu isključili struju zbog neplaćanja.“

Slučaj još težim čini činjenica da je Montenegro airlines problematična kompanija koja se u javnosti predstavlja kao profitabilna, pa čak i najbolja u regionu i šire. U svojim propagandnim kampanjama, medjutim, redovno se izostavlja podatak da svoje "uspješno" poslovanje duguju Vladinim odlukama o otpisu višemilionskih dugova, pa je tako i ove godine preuzela skoro četiri miliona eura dugova ovog preduzeća.

"Kada se zna struktura borda direktora Montenegro airlinesa čiji se sastav nedavno promijenio, nema mjesta nikakvom iznenadjenju", kaže funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović koji dodaje da se radi o istaknutim članovima vladajuće Demokratske partije socijalista koji su svojim partijskim kolegama omogućili "besplatan" prevoz koji nije besplatan već ga plaćaju gradjani.

Ova vlast je potpuno izgubila kompas i jednostavno više nemaju nikakvu vezu sa onim što je realni život građana Crne Gore. Mislim da je to jedan kontinuitet bahatog ponašanja na koje su prije svega rukovodioci DPS i SDPa navikli i jako je teško sada, bez obzira što je ekonomska kriza, što su javne finansije krahirane, jako je teško očekivati da se neke stečene navike koje su se ponavljale iz godine u godinu sada promijene preko noći. Naprotiv, ja mislim da oni ne razmišljaju na taj način nego jednostvano te svoje potprepštine pokušavaju i dalje da ispunjavaju ali na teret građana Crne Gore“, zaključuje Abazović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG