Dostupni linkovi

Prekinut "relativni mir" u Bagdadu


Irak - Dim nad bagdadskim ulicama posle eksplozija
Irak - Dim nad bagdadskim ulicama posle eksplozija
Novi podaci kažu da je 127 ljudi poginulo a više od 400 ranjeno u nizu koordiniranih eksplozija u Bagdadu. Ovo je najžešći val nasilja koji je potresao glavni grad Iraka u zadnjih mjesec dana.

Stravične televizijske snimke pokazuju da je "relativni mir" u Bagdadu prekinut. Broj mrtvih i ranjenih neprestano raste. Bolnice su ponovno prepune ranjenih.

U jednom napadu bombaš samoubojica u automobilu punom eksploziva za metu je izabrao policijski stanicu. Žrtve su pored policajaca, bili studenti obližnjeg tehničkog fakulteta.

Potom su uslijedile tri eksplozije, koje su bile usmjerene na službene zgrade, najmanje dva ministarstva.

Reporteri izvještavaju da se čuje sporadična pucnjava. Sirene hitne pomoći, a gusti dim izdiže se iznad ruševina.

Eksplozija u Bagdadu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00


Ovaj napad, koordiniran nizom eksplozija nalikuje onima u augustu i oktobru kada je poginulo više od 250 ljudi. Tada su meta napada bili ministarstva vanjskih poslova, pravosudja i financija.

Ma koliko to nevjerojatno zvučalo, vlasti ističu da u posljednjih 18 mjeseci nasilje slabi. Broj poginulih od 122 osobe u novembru jest najniži u posljednjih šest godina.

Analitičari ističu da ovi napadi na samo srce Bagdada pokazuju koliko iračka vojska i policija nisu još uvijek osposobljeni samostalno preuzeti odgovornost za sigurnost građana i državnih institucija, a uskoro slijedi povlačenje američkih snaga.

Za posljednji napad u oktobru vlada je optužila pristaše zabranjene Sadamove Bath partije, čak su pred tv kamere doveli trojicu osumnjičenih koji su priznali odgovrnost ze te napade.

No, mnogi sumnjaju da vlada pokušava skrenuti pažnju javnosti od jačanja sunitskih pobunjenika koji su povezani s Al -Qaidom u Iraku.
Porast nasilja mogao bi biti udarac za prozapadnu vladu Nurija al- Malikija ususret parlamnetranim izborima koji bi se trebali održati u februaru.
XS
SM
MD
LG