Dostupni linkovi

Samoubilački napad na regrute u centru Bagdada


Jedan od ranjenih vojnika smešten u bolnici, 17. avgust 2010
Jedan od ranjenih vojnika smešten u bolnici, 17. avgust 2010
Najmanje 60 osoba je poginulo, a 125 ranjeno u najnovijem napadu bombaša samoubice na regrute u sedištu iračke vojske u Bagradu.

Eksplozija, koja se dogodila rano jutros, je usmrtila više desetina ljudi koji su se u tom trenutku nalazili ispred zgrade locirane u samom centru grada.

Povređeni su ubrzo transportovani u sve četiri raspoložive bolnice. S obzirom na teške povrede, prema izveštajima svetskih medija moguć je i veći broj žrtava.

"Stajali smo u Al-Midan području gde su nam vojni zvaničnici uzimali imena i podatke radi regrutovanja. U tom trenutku iznenada je eksplodirala bomba”, priča Aziz Saleh, jedan od ranjenih regruta koji je posle nesreće smešten u bolnicu.

Inače, sam napad dogodio se na mestu koje je nekada bilo sedište Ministarstva odbrane Sadama Huseina. Danas je u toj zgradi vojni regrutni centar i vojna baza od američke invazije 2003. godine.

Svetski mediji objavili su nezvaničnu informaciju, pozivajući se na vojne izvore, da su u napadu učestvovala dva bombaša i da su, po svemu sudeći, pripadnici al-kaide.

Najnoviji napad dogodio se nepunih nedelju dana kako su SAD najavile da su spremne da do kraja avgusta okončaju svoje borbene operacije u Iraku.

Predstavnici iračke vojske kritikovali su takvu odluku američke administracije upozorivši da iračka vojska nije spremna da preuzme bezbednosnu kontrolu u zemlji.
XS
SM
MD
LG