Dostupni linkovi

Najmanje 23 poginulih u sukobima u Bagdadu


Okupljanje pristaša Moktade el-Sadra u Bagdadu, 29. kolovoza 2022.
Okupljanje pristaša Moktade el-Sadra u Bagdadu, 29. kolovoza 2022.

Najmanje 23 osobe su poginule u sukobima između iračkih sigurnosnih snaga i pristaša moćnog šijitskog imama u glavnom gradu Bagdadu.

Dužnosnici kažu da su desetci drugih ozlijeđeni nakon što su prosvjednici, lojalni Moktadi el-Sadru, upali u predsjedničku palaču.

Nasilje je počelo nakon što je Sadr najavio povlačenje iz politike.

Njegova je stranka prošlog listopada osvojila većinu mjesta u parlamentu, ali je odbila pregovarati sa šijitskim skupinama, koje podržava Iran o formiranju vlade.

Posljedica toga bila je godina političke nestabilnosti.

Moktada el Sadr, 2018.
Moktada el Sadr, 2018.

Ulične borbe izbile su tijekom noći 29. kolovoza, dok su sukobljene strane izmjenjivale pucnjavu, a mitraljezi osvjetljavali nebo u noći u jednom od najvećeg trenutka nasilja koje je posljednjih godina pogodilo glavni grad Iraka.

Velik dio borbi koncentriran je oko gradske Zelene zone, područja u kojem se nalaze vladine zgrade i veleposlanstva. Osoblje nizozemskog veleposlanstva bilo je prisiljeno preseliti se u njemačko zbog sukoba.

Sigurnosni dužnosnici rekli su da je dio nasilja bio između Mirovnih brigada, milicije lojalne Sadru i pripadnika iračke vojske.

Iran je zatvorio svoje granice s Irakom usred borbi, a Kuvajt je pozvao svoje građane da odmah napuste zemlju.

Medicinski dužnosnici su rekli da je 15 Sadrovih pristaša ubijeno, a oko 350 drugih prosvjednika ozlijeđeno, prenosi AFP.

Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonio Guterres rekao je da je zabrinut zbog događaja i pozvao na "hitne korake za deeskalaciju situacije".

Mustafa el-Kadimi, privremeni irački premijer i Sadrov saveznik, proglasio je policijski sat u cijeloj zemlji nakon nemira u nekoliko drugih gradova.

Prekinuo je sastanke vlade i zamolio utjecajnog imama da intervenira i zaustavi nasilje.

Sadr je za sada najavio štrajk glađu dok ne prestane nasilje i upotreba oružja sa svih strana.

"Odlučio sam ne miješati se u političke poslove, ali sada najavljujem svoje konačno umirovljenje i zatvaranje svih [sadrističkih] institucija", kazao jhe Sadr 29. kolovoza.

Neka vjerska mjesta povezana s njegovim pokretom ostat će otvorena.

Moktada al-Sadr (48) je dominantna figura u iračkom javnom i političkom životu u posljednja dva desetljeća. Njegova Mehdi vojska pojavila se kao jedna od najmoćnijih milicija koje su se borile protiv američkih i savezničkih snaga iračke vlade nakon invazije kojom je svrgnut bivši vladar Sadam Husein.

Kasnije ju je preimenovao u Mirovne brigade i ona je i dalje jedna od najvećih milicija koje sada čine dio iračkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG