Dostupni linkovi

Dodele nagrada BAFTA: Trijumf filmova "Argo" i "Jadnici"


Ben Aflek, Džordž Kluni i Grant Heslovej
Film "Argo", proglašen je za najbolji film na dodeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA), mjuzikl „Jadnici“ dobio je nagradu u četiri kategorije, a „Linkoln” samo jedno priznanje, glumcu Danijelu Dej Luisu za najbolju mušku ulogu.

Drama „Argo“ u režiji glumca Bena Afleka o spasavanju američkih talaca u Iranu 1979. godine osvojila je priznanja za najbolji film, režiju i montažu.

“Ovo je druga šansa koju ste mi pružili, koju mi je ova industrija pružila. Hvala vam… veoma sam zahvalan i ponosan. Nagradu posvećujem svima onima koji čekaju na drugu sansu… vi to možete!”, rekao je Aflek.

Mjuzikl „Jadnici“ Toma Hupera dobio je nagradu u najviše kategorija, za sporednu žensku ulogu, dizajn, zvuk, šminka/frizura. En Hatavej je za ulogu u filmu Jadnici proglašena za najbolju sporednu glumicu.

Film „Linkoln“ Stivena Spilberga imao je deset nominacija, ali je dobio samo jedno priznanje. Glumac Danijel Dej Luis nagrađen je u kategoriji za najboljeg glumca, za ulogu američkog predsednika Abrahama Linkolna.

“Ispostavilo se da nismo brod bez kormilara…Stiven Spilberg je bio kormilo, kormilar, konstruktor broda, brod i more kojim smo plovili. Zauvek cu biti zahvalan Stivenu BAFT-i”, rekao je Danijel Dej Luis.

Emanuel Riva proglašena je najboljom glumicom za ulogu u filmu „Ljubav“ Mihaela Hanekea. Nagradu za sporednu mušku ulogu dobio je Kristof Valc za film Kventina Tarantina „Đangova osveta“.

Poslednji film iz serijala o agentu 007, „Skyfall“ proglašen je najboljim britanskim filmom dok je francuski "Amour" dobio nagradu kao najbolji strani film.

Tarantinovo ostvarenje dobilo je nagradu i za najoriginalniji scenario. Nagradu za najoriginalniju muziku dobila je naslovna numera za film o agentu 007, koju peva Adel.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG