Dostupni linkovi

Babiš sa Vučićem: Srbija dala primer Evropi u borbi sa pandemijom


 Andrej Babis i Aleksandar Vučić Belgrade 10 February 2021
 Andrej Babis i Aleksandar Vučić Belgrade 10 February 2021

Andrej Babiš, premijer Češke, izjavio je da je Srbija pokazala ozbiljnost i odgovornost u borbi protiv epidemije korona virusa, čime je dala primer mnogim zemljama Evrope i sveta.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Babiš je tu ocenu izneo tokom njihovog susreta u Beogradu. Češki premijer je doputovao u posetu Srbiji u sredu 10. februara. U fokusu razgovora, koje osim njega vode i predstavnici češkog medicinskog tima, je odgovor na izazove sprečavanja širenja korona virusa.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju, izrazio nadu da će Češka uspeti da se izbori sa epidemijom i posledicama korona virusa.

"Verujem da će se Češka, kao i svet uopšte, uskoro vratiti u normalne životne i ekonomske tokove", rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da će u narednom periodu prioriteti Evropske unije (EU) biti usmereni ka ekonomskom oporavku, kao i da će velika pažnja biti posvećena aktivnostima u domenu zdravstvene zaštite.

Vučić je izrazio očekivanje da će EU nastaviti aktivno sprovođenje politike proširenja.

"Visoko uvažavamo kontinuiranu podršku Češke ubrzanju procesa evropskih integracija Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru V4 (Višegradske grupe, koju čine Češka Republika, Slovačka, Poljska i Mađarska, prim. aut) i očekujemo da Češka nastavi da u okviru EU utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju", rekao je srpski predsednik.

Ranije u toku dana češki premijer Babiš razgovarao je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Brnabić je tokom zajedničke konferencije za medije govorila o iskustvima imunizacije ruskom vakcinom „Sputnjik V“ u Srbiji, koju nije odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ni Evropska organizacija za lekove (EMA).

“Sve ljude koje znam, a znam ih dosta koji su primili ’Sputnjik’ vakcinu, nisu imali nikakve efekte. Tako da očekujem da ćemo dobiti što pre veliki deo od dva miliona vakcina koje smo poručili“, rekla je Brnabić.

Dodala je da Srbija ima iskustvo sa tri vakcine u zemlji, a to su Fajzer-Biontek (Fizer/BioNTech), Sputnjik (Sputnik V) i kineskom Sinofarm (Sinopharm), te da su se do sada sve tri pokazale kao bezbedne i efikasne.

Babiš je dodao da je poznato da je EU pozvala proizvođača „Sputnjik V“ vakcine da se registruje kod Evropske agencije za lekove (EMA), a pozive su uputili i nemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) zbog nedostatka vakcina u EU.

Ukazao je da rusku vakcinu žele da proizvode u Austriji i Slovačkoj, i da je važno da se, kada je u pitanju zdravlje ljudi, napusti politika.

“Za nas je važno da dobijemo što više bezbednih vakcina, jer postoje problemi sa isporukama naručenih vakcina. Kompanija Moderna je saopštila juče da će nam isporučiti za 50 odsto manje vakcina od naručenih. Češka je do sada naručila 8,4 miliona vakcina, a nema nikakve garancije da će biti ispoštovane isporuke po dogovorenim količinama i mesecima”, rekao je premijer Češke u Beogradu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG