Dostupni linkovi

Medijska hajka protiv urednice na B92


Olja Bećković
Olja Bećković

Beogradski dnevni list “Kurir”, već, nekoliko dana vodi otvorenu kampanju protiv novinarke Olje Bećković i njenog petnaestogodišnjeg sina, najdirektnije kršeći novinarske principe i Zakon o informisanju. Pozadina ovog slučaja, međutim, osvežava sećanje na mračne Miloševićeve devedesete i upozorava na model otvorenog obračuna tajkuna i drugih centara moći sa slobodom govora u Srbiji.

Olja Bećković, novinarka i autorka emisije “Utisak nedelje” koja se emituje na televiziji B92, saopštila je da list “Kurir”, već, nekoliko dana vodi besomučnu hajku protiv nje i da žigoše njenog maloletnog sina, proglašavajući ga narkodilerom. Istina je jedino, da su deca nađena sa marihuanom koju su pušili, čime su naškodili sebi, ne i drugima, kaže ona.

Olja Bećković je navela da je njen sin, zbog tog žigosanja, ispisan iz škole “Ruđer Bošković” u koju je prethodno upisan:

“Moj sin nikome nije učinio nikakvo zlo, sve što je uradio, uradio je sebi – ostalo su uradili njemu. Boreći se protiv narkomanije, “Kurir” je jedno dete prikucao na stub srama, proglašavajući ga narkobosom. Sada mogu da odahnu pravi narkodileri, čije su žrtve moj sin i mnoga deca u školskim dvorištima. Mogu da odahnu i svi roditelji dece koja idu u gimnaziju “Ruđer Bošković”, biće pošteđeni da njihova deca imaju posla sa tim zločincem.”

Pisanje “Kurira” oštro su osudili Misija OEBS-a u Srbiji, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, kao i dva novinarska udruženja UNS i NUNS, što su čelnici “Kurira” prokomentarisali u stilu - “da raniji tekstovi koje je ovaj list objavio o problemima narkomanije nisu izazvali takvu polemiku, koliko informacija da je među decom koja su se našla u kandžama droge i sin Olje Bećković”.

Nadežda Gaće, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije:

“Ako smo mi za “Kurir” udruženje koje brani narkodilera, onda je to divno za članove Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Neko ko ima 15 godina ne može da bude narkodiler, ili da budem još ciničnija, “Kurir” je ovog trenutka razrešio problem droge u Beogradu, pošto je veliki i snažni narkodiler pronađen.”
Nadežda Gaće


Povređivanjem prava petnaestogodišnjeg deteta direktno je prekršen i Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da se “maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes”.

Ta činjenica, međutim, izgleda da ne zabrinjava preterano visokotiražne medije. Nadežda Gaće:

“U našem zakonu kazne su minimalne, kada bi neko morao da plati dva miliona eura za ovo što je uradio, onda bi drugačije mislio.”


Zakoni Srbije, poput aktuelnog Zakona o javnom informisanju, državi jedinio pružaju mogućnost da podnese prekršajnu prijavu protiv odgovornog urednika, što je već učinilo Ministarstvo kulture. Nataša Vučković Lesandrić, pomoćnica ministra:

“Ostalo je, faktički, na ljudima koji su oklevetani i uvređeni na neki način. Ovo još jednom dokazuje da bi naše zakone trebalo menjati u što hitnijem roku, inicijativa je definitivno na ljudima iz medijske industrije, jer ovo zaista podseća na neke nesrećne devedesete i pozive na linč putem medija.”


Sličan utisak ima i Veran Matić, glavni i odgovorni urednik Radio-televizije B92, gde se emituje “Utisak nedelje”:

“Imamo dramatičniju situaciju nego što smo je imali za vreme vladavine Slobodana Miloševića. Dramatičnije je zato što se sada sve događa pod krinkom demokratije, poštovanja pravila igre i poštovanja zakona, pod znacima navoda.”


Ovaj slučaj pokrenuo je još nekoliko ozbiljnih pitanja. Pre svih, na koji način je poverljiva informacija iz policije dospela do ovog lista i šta bi moglo da bude njegova politička pozadina?

Ministar policije Ivica Dačić tvrdi da policija nije zvanični izvor informacije o sinu Olje Bećković koje je objavio “Kurir”, najavljujući:

“Jednu malu istragu o tome da li je neko iz policijskih stanica umešan u ovo što je pisano u određenim novinama. Dakle, mora se poštovati zakon, mora se poštovati pravo na zaštitu ličnosti, i tu nema izuzetaka bez obzira da li je u pitanju neka javna ličnost ili ne. Žao mi je što zbog svih tih novinskih tekstova dolazi do velikih zloupotreba prava na slobodu informisanja.”


Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić zatražio je od nadležnih organa da zaštite saradnike te medijske kuće, članove njihovih porodica i objekte u kojima rade.

Matić kaže da je nakon, kako navodi, „medijske hajke orkestrirane preko dnevnog lista “Kurir” na ulaz B92 bačena baklja, a da su tokom noći isečene gume na automobilu novinarke Olje Bećković, koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj stanuje sa sinom.

Izveštavanje ove kuće o nelegalnim aktivnostima pojedinih tajkuna i centara moći, kao i odsustvo reakcije institucija sistema, po Matiću su stvorili atmosferu za ovakvu hajku:

“Tako da je bilo realno predvideti da će se dogoditi odmazda koja ide na širokom nivou, prvenstveno na nivou da se mi kompromitujemo kao ličnosti. Zbog toga imamo zloupotrebu odnosa prema deci naših saradnika, novinara i vodećih ljudi.”
XS
SM
MD
LG