Dostupni linkovi

Ukrajina nema dogovor sa Rusijom o evakuaciji civila iz željezare u Mariupolju


U Azovstalu su skrovište navodno pronašle stotine civila zajedno sa ukrajinskim trupama, 19. april 2022.

Iz Ukrajine navode da nisu "postigli nikakav dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz Mariupolja u ponedjeljak", napisala je zamjenica premijera Iryna Vereshschuk.

"Važno je shvatiti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obje strane. Jednostrano najavljen koridor ne pruža sigurnost, pa stoga nije humanitarni koridor", rekla je Vereshchuk na Telegramu.

Naime, ministarstvo odbrane Rusije u ponedjeljak je objavilo prekid vatre oko čeličane Azovstal u Mariupolju kako bi se omogućila evakuacija civila iz industrijske zone u kojoj se nalaze posljednje ukrajinske snage koje pružaju otpor u lučkom gradu.

Rusija je najavila da će njene trupe od 14:00 sati po moskovskom vremenu 25. aprila 2022. jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva, povući jedinice na sigurnu udaljenost i osigurati povlačenje civila, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U njemu se navodi da će civili biti odvedeni "u bilo kom pravcu koji izaberu".

Dodaje se da bi ukrajinska strana trebala pokazati "spremnost" da počne humanitarnu evakuaciju "podizanjem bijelih zastava" na Azovstalu.

Prema ministarstvu, ova informacija će se saopštavati onima koji su u Azovstalu "putem radio kanala" svakih 30 minuta.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da se do 1.000 civila sklonilo u prostranom lavirintu podzemnih tunela željezare.

Oni su više puta pozivali Rusiju da im ponudi siguran izlaz, ali prethodni pokušaji organizovanja evakuacije nisu bili uspješni.

Rusija je prošle sedmice saopštila da je preuzela potpunu kontrolu nad strateškim gradom na istoku Ukrajine, osim njegove ogromne industrijske zone Azovstal.

Izvor : AFP i RSE

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG