Dostupni linkovi

U Azovstalu još uvijek ima civila kaže zvaničnik iz Mariupolja


Eksplozija u Azovstalu 8. maj

Ukrajina kaže da su ruske snage gađale čeličanu u Mariupolju u utorak, a prema riječima lokalnog zvaničnika najmanje 100 civila još uvijek je skriveno unutra zajedno sa posljednjim borcima koji brane grad, prenosi Reuters.

Raniji izvještaji ruskih i ukrajinskih dužnosnika upućivali su na to da su svi civili evakuirani iz velike tvornice Azovstal nakon što su proveli sedmice skrivajući se unutra od ruskih napada.

Mariupolj, luka na Azovskom moru, pretrpjela je najrazornije borbe u ratu u Ukrajini. Kijev kaže kako je vjerojatno na desetine hiljada ljudi ubijeno tamo od početka ruske invazije 24. februara, a čeličana Azovstal posljednji je dio grada koji još drže ukrajinski borci.

"Osim vojske, najmanje 100 civila ostaje u skloništima (Azovstal). Međutim, to ne smanjuje intenzitet napada okupatora", napisao je pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko na Telegramu.

Rusija nije komentarisala njegove izjave. Od ranije poriču da gađaju civile.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je operacija evakuacije civila iz Azovstala završena, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Kijev sada pokušati osigurati evakuaciju ranjenih.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je pobjedu u Mariupolju prošlog mjeseca nakon više sedmica opsade i teškog bombardiranja, ali je rekao da nije potrebno napadati željezaru.

Ukrajina kaže da se bombardiranje tvornice nastavlja i da je Rusija u ponedjeljak koristila tenkove i topništvo u "jurišnim operacijama".

"U Mariupolju neprijatelj nastavlja uništavati infrastrukturu tvornice Azovstal topničkim i zračnim napadima. Neprijateljstva se nastavljaju", saopštio je u utorak glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Iz Puka Azov, koji se nalazi unutar Azovstala, objavili su na Telegramu da su u posljednja 24 sata 34 ruska aviona preletjela tvornicu, uključujući osam naleta strateških bombardera. Rečeno je da je postrojenje bilo pod napadom ruske mornarice i tenkova, topničke vatre i raketa.

U posljednjem pozivu za pomoć u spašavanju života u Mariupolju, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve pozvao je Putina u pismu da dozvoli da više civila i boraca napusti grad.

Posljednji ukrajinski borci koji se nalaze u u opkoljenoj čeličani Azovstal obećali su ranije da neće odustati dok se suočavaju sa konačnim obračunom sa ruskom vojskom nakon evakuacije civila.

"Nastavit ćemo se boriti sve dok smo živi kako bismo odvratili ruske okupatore", rekao je na online konferenciji za novinare 8. maja Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinskog puka Azov.

Azovstal, u kojem se nalazi oko 2.000 ukrajinskih branitelja sakrivenih u širokoj mreži podzemnih tunela i bunkera, postao je simbolična vrijednost u sukobu sa ruskim snagama koje nastoje ostvariti pobjedu pred Dan pojede 9. maja.

Rusija nastoji da dovrši preuzimanje regije i uspostavi kopneni most između Krima, koji je nezakonito aneksirala 2014. i teritorija pod kontrolom separatista koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini.

Mariupolj je podnio najgore borbe u Ukrajini otkako su ruske trupe bile prisiljene na povlačenje iz okoline Kijeva i drugih gradova na sjeveru.

XS
SM
MD
LG