Dostupni linkovi

Prihvatilište za pse lutalice


Kragujevac - novoizgrađeno prihvatilište za pse i mačke lutalice, fotografije uz tekst: Branko Vučković
Kragujevac - novoizgrađeno prihvatilište za pse i mačke lutalice, fotografije uz tekst: Branko Vučković
U Kragujevcu je otvoreno Regionalno prihvatilište za pse i mačke lutalice koje će moći da prihvati oko 300 životinja iz centralne Srbije.

Izgradnja modernog objekta za zbrinjavanje pasa lutalica, sa veterinarskom ambulantom, kupatilom za životinje i kavezima koji imaju podno grejanje, koštala je 11,3 miliona dinara, a novac su obezbedili grad Kragujevac i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Rukovodilac prihvatilišta Aleksandar Gajić kaže da je prihvatilište u Kragujevcu jedinstveno po tome što se napušteni psi, nakon veterinarskog tretmana, udomljavaju kod novih vlasnika.

Psi se u ovom centru ne uspavljuju, a prema Gajićevim navodima, većina njih, nakon standardne procedure, biva zbrinuta kod novih vlasnika u Kragujevcu, pa čak i u inostranstvu, u Nemačkoj i Kanadi.

“Poznati smo u Evropi po broju udomljenih pasa. Prošlog meseca udomili smo 76 pasa, a juče smo kod novih vlasnika zbrinuli šest štenaca. U protekle dve godine tretman u ovom centru, koji podrazumeva čišćenje od parazita, sterilizaciju, udomljavanje ili vraćanje na mesto hvatanja, prošlo je oko 2.500 pasa lutalica”, kaže Gajić.

Prema njegovim rečima, dok prolaze standardni tretman i čekaju novog vlasnika, o psima lutalicama brine stručni tim koji je potpuno posvećen svom poslu.
Kragujevac - novoizgrađeno prihvatilište


Gajić naglašava da, za razliku od drugih gradova u Srbiji, u Kragujevcu nije bilo slučajeva zlostavljanja životinja.

“Na teritoriji grada Kragujevca u protekle dve godine nije bilo zlostavljanja pasa, ali je bilo neodgovornog ponašanja prema životinjama i njihovog zapuštanja. nalazili smo pse u veoma teškom zdravstvenom stanju, a pomagali smo i psima koji su povređeni u saobraćajnim nesrećama”, kaže Gajić.

Izgradnnjom novih bokseva i proširenjem kapaciteta na oko 300 životinja, prihvatilište je dobilo status regionalnog centra pa će teko i okolni gradovi, koji nemaju sopstvene azile, moći da koriste usluge kragujevačkog centra.

“Regionalni centar podrazumeva službu koja će moći da pruži usluge malim opštinama koje nemaju sopstvenih sredstava za ovakve službe. Mi možemo da im pružimo usluge hvatanja pasa lutalica, njihovo veterinarsko tretiranje u našem centru, udomljavanje, ili, ako nisu agresivni povratak u mesto hvatanja”, kaže Gajić.
XS
SM
MD
LG