Dostupni linkovi

Rast azijskih berzi nakon što je FED podigao kamatne stope


Predsedavajući američkih Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell)

Vrednost akcija na azijskim berzama skočila je u četvrtak, drugi dan za redom, nakon što su američke Federalne rezerve (Fed) objavile prvo povećanje kamatnih stopa od 2018. godine, a Kina obećala podršku za sektore nekretnina i interneta, prenosi AP.

Referentni indeks na berzi u Hong Kongu je skočila više od 6 odsto, a u Tokio preko 3 procenta.

Cene nafte porasle su za skoro 2 dolara po barelu, ali su ostale ispod 100 dolara.

Referentni indeks S&P 500 na Volstritu porastao je u sredu za 2,2 odsto nakon što je Fed povisio svoju kratkoročnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena. Opšte očekivana promena je manja od povećanja od 0,5 procentnih poena što su predlagali neki zvaničnici.

"Prvo povećanje stope u ciklusu zaoštravanja obično ne signalizira kraj agresivnog rasta tržišta (bull market)," rekao je Šejn (Shane) Oliver iz AMP. "Ali oni su u skladu sa ograničenjima i neizvesnošću na tržištu. Visoka inflacija i rat u Ukrajini takođe povećavaju rizike," kazao je Oliver.

Azijska tržišta su takođe bila podstaknuta obećanjem kineske vlade u sredu da će "podstaći ekonomiju" podržavanjem industrije nekretnina, internet kompanija i preduzetnika koji žele da prikupe kapital u inostranstvu.

Činilo se da kineski lideri pokušavaju da ponovo izgrade poverenje privatnog sektora nakon što su akcije vlasti protiv monopola, bezbednosti podataka i dugova dovele do pada cena akcija.

Fed, u potezu o kojem su zvaničnici unapred razgovarali, pokušava da ohladi inflaciju koja je najvišem nivou u poslednje četiri decenije postepenim povlačenjem ultraniskih kamatnih stopa i drugih stimulansa koji su povećali cene akcija.

Druge centralne banke takođe se spremaju da povuku podsticaje koje su ulile u globalnu ekonomiju nakon što je izbila pandemija korona virusa.

To podstiče zabrinutost investitora oko ekonomskog rasta, koji se takođe suočavaju sa rizicima zbog ruskog invazije u Ukrajini, izbijanja korona virusa u Kini, rastućih cena nafte i neizvesne globalne potražnje potrošača.

Analitičari očekuju čak sedam povećanja kamatnih stopa u SAD ove godine.

Predsedavajući Fed-a Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je pre ruske invazije na Ukrajinu da očekuje da će se inflacija stabilizovati u prvom kvartalu ove godine. On sada procenjuje da će se inflacija smanjiti u drugoj polovini.

Na energetskim tržištima, referentna američka nafta je poskupela za 1,61 dostigavši 96,65 dolara za barel u trgovanju na berzi u Njujorku. Nafta Brent, koja je osnova cena za međunarodnu trgovinu u Londonu je poskupela za 1,83 na 99,85 dolara.

Nafta je poskupela krajem februara zbog zabrinutosti da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da poremeti snabdevanje iz Rusije, drugog po veličini izvoznika.

XS
SM
MD
LG