Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Avion sa 90 putnika srušio se u Sredozemno more
Avion Etiopija airlinesa sa 90 ljudi srušio se u Sredozemno more u blizini Libana ubrzo nakon što je poletio sa aerodroma u Bejrutu. Uzrok pada aviona još je nepoznat, ali vlasti odbacuju mogućnost sabotaže ili terorističkog napada.

Spasilačke ekipe do sada su pronašle 14 tijela poginulih iz etiopskog aviona u kojem je bilo 83 putnika i sedam članova posade.

Boing 737 Etiopija airlinesa na letu 409 nestao je sa radara ubrzo nakon polijetanja iz Bejruta prema Adis Abebi, po vrlo lošim vremenskim uslovima, jakoj kiši i grmljavini, saopštio je ministar saobraćaja Gazi Aridi na konfrenciji za novinare u Bejrutu.

“Izgubili smo kontakt u 2:37 nakon što smo u direktnom kontaktu dali pilotu detalje i kurs leta,” rekao je on.

Libanski predsjednik Mišel Sulejman odbacio je mogućnost sabotaže.

Svjedoci kažu da je avion prije pada bio u plamenu. Abdel Mahdi Salaneh rekao je da je vidio plamen u blizini obalskog mjesta Nameh.

“Vidjeli smo munju tj. plamen na nebu. Mi smo radnici ovdje. Vidjeli smo plamen i potom avion kako pada.“


Iako spasilačke ekipe po lošem vremenu pretražuju mjesto nesreće i izvlače tijela izvještaji kažu, pozivajući se na šefa obezbjeđenja avio kompanije, da nema naznaka da je neko preživio. Libanska ja vlada proglasila dan žalosti.

Akcija spašavanja


Većina putnika u avionu su bili Libanci i Etiopljani. Ostali putnici su građani Turske, Francuske, Rusije, Kanade, Sirije i Iraka. Među njima je i žena francuskog ambasadora u Bejrutu, Marla Pjeton.

U potrazi za tijelima i eventualnim preživjelima učestvuju patrolni čamci i helikopteri libanske vojske, dva broda i helikoptera mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, kiparski policijski helikopter i britanski vojni helikopter stacioniran na Kipru.

Libanski ministar saobraćaja Aridi rekao je da je formirana komisija sa ciljem utvrđivanja uzroka nesreće.

Etiopija airlines ima redovnu liniju između Adis Abebe i Bejruta budući da su hiljade Etiopljana zaposlene u Libanu.
XS
SM
MD
LG