Dostupni linkovi

Avioni JAT-a pod pojačanom kontrolom?


Avion JAT airways-a na aerodromu u Frankfurtu
Avion JAT airways-a na aerodromu u Frankfurtu
Avion ATR 72 JAT airways-a zadržan je više od šest sati na aerodromu u Solunu pre leta za Beograd, jer je u kontroli posade inspekcija utvrdila da je kopilotu istekla letačka dozvola. Tek nakon što je iz Beograda poslat drugi kopilot, avion sa srpskim turistima mogao je da krene put Srbije.

Kako je do sada utvrđeno, letačka dozvola člana posade srpskog aviona nije na vreme produžena i overena, pa se veruje da će zbog ovog propusta Evropska inspekcija za bezbednosnu proveru letelica SAFA ubuduće na JAT-ove avione obratiti posebnu pažnju.

Katarina Andrić Milosavljević, portparolka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, rekla je za RSE da od SAFA-e nije stigla bilo kakva informacija o mogućem pojačanom nadzoru JAT-ovih letelica.

"SAFA inspekcija je, prema propisanoj proceduri, sve ono što je utvrdila na vazduhoplovu JAT-a i u kontroli posade unela u jedinstvenu bazu podataka. Sada od njih zavisi na koji način će kontrolisati neki vazduhoplov, to zavisi i od zemlje do zemlje i njihovog načina rada, ali nema nikakve „crne liste“ i nekih pojačanih kontrola JAT-ovih aviona,"
kazala je ona.

Tim inspektora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije odmah nakon događaja u Solunu prekontrolisao je dokumenatciju JAT airways-a vezanu za taj let i uzeo izjave letačkog osoblja i drugih nadležnih službi. Proverava se zašto je zatajila procedura overe dozvole za kopilota, a za nekoliko dana znaće se da li će biti podnete i prekršajne prijave.

Cvijović: Ovo je ozbiljan propust, čovek koji je sedeo na desnom sedištu u kabini JAT-ovog aviona bio je tu bez letačke dozvole.
Goran Cvijović
, direktor Vazduhoplovne akademije Beograd, izjavio je za RSE da je izvesno da sledi pojačan nadzor JAT-ovih aviona i osoblja, jer je evidentno da je zatajila procedura u letačkoj operativi.

"Jer je ovo ozbiljan propust, čovek koji je sedeo na desnom sedištu u kabini JAT-ovog aviona bio je tu bez letačke dozvole. Suštinski, bezbednost tog leta nije bila ugrožena zato što je kapetan aviona sto odsto odgovoran za sve što se dešava u toku leta. Ali to povlači druge konsekvence, da se sada neko pita kakve su procedure u kompaniji u kojoj čovek bez dozvole može da uđe u kabinu,"
navodi Cvijović.

Zaboravnost


U Sindikatu pilota JAT-a kažu da se diglo mnogo buke praktično ni oko čega jer, tvrde, radi se samo o običnom pečatu u dozvoli. Predsednik tog sindikata, vazduhoplovni kapetan Dragan Divić, rekao nam je da je kopilot jednostavno bio zaboravan.

"Sigurno se svim vozačima bar jednom u životu desilo da su ušli u auto, a da su zaboravili da ponesu dokumenta. Ili se desilo da imate vozačku dozvolu, pa vas zaustavi policija, i onda vi pogledate i vidite da je istekla pre dan ili dva. Njemu je dozvola važila do 20. do ponoći, a 21. u dvanaest sati desilo se to što se desilo. On je bio ubeđen da mu dozvola ističe 23, jer je 23. položio kopilotstvo na avionu ATR,"
kaže Divić.

Do pre izvesnog vremena, overa letačke dozvole, odnosno stavljanje pečata, koštala je 1.500 dinara (15 evra), a sada je cena 32.000 (320 evra), pa kapetan Divić kaže da je i to jedan od razloga za ovaj slučaj, koji se desio prvi put u istoriji JAT-a.

"Pa da budemo iskreni, 20-og u mesecu je plata u JAT-u. On je čekao platu. i onda je mislio, pošto je dozvola do 23, da 21. ide da plati overu dozvole, eto," objašnjava on.

Razloge za ovaj propust utvrdiće inspekcija, kaže Katarina Milosavljević Andrić, ali je sigurno je da se u ovom trenutku o JAT-u ne može govoriti kao o nebezbednoj kompaniji.

"JAT radi svoj posao kao i do sada, jer se ovakve greške dešavaju mnogim avio kompanijama. SAFA inspekcija u Srbiji, koja radi na beogradskom aerodromu, više puta je utvrdila neku sličnu situaciju kod drugih avio prevoznika pa se to ispravi, obrati se pažnja, ali se ne dešavaju drastične stvari. Tako da to nije razlog da se neka kompanija u potpunosti prizemlji i da ne leti,"
smatra ona.
JAT radi svoj posao kao i do sada, jer se ovakve greške dešavaju mnogim avio kompanijama.

JAT je u proteklim decenijama, kada se poredi broj letova i incidenata, važio za jednu od najbezbednijih kompanija u svetu, a njegove posade su vrhunski obučene i veoma cenjene, što potvrđuje podatak da mnogi srpski piloti rade u najvećim svetskim avio prevoznicima.

Cvijović zaključuje da je slučaj dozvole kopilota sigurno doprineo stvaranju loše slike o JAT-u.

"Tako se pravi loš imidž kompanije. JAT je događajem u Solunu poslao lošu poruku putnicima i javnosti o radu svoje letačke operative i cele kompanije,"
kaže Cvijović.

U malobrojnoj floti JAT airways-a lete Boeing 737-300 i ATR 72-200 koji su stari po nekoliko decenija. Srpski nacionalni avio prevoznik sa kompanijom Airbus trenutno pregovara o kupovini aviona A319, i to na osnovu ugovora potpisanog još 1998. godine.
XS
SM
MD
LG