Dostupni linkovi

Srpski političari lete starim avionima


Avion koji koriste srpski političari
Vladin avion kojim je premijer Srbije Mirko Cvetković u četvrtak ujutro poleteo za Sofiju morao je zbog kvara da bude hitno vraćen u Beograd.

Nakon 15 minuta posle poletanja sa beogradskog aerodroma signaliziran je tehnički kvar aviona, zbog čega je pilot odlučio da se vrati na beogradski aerodrom, rečeno nam je u Vladi Srbije.

Šef vladine službe za informisanje Milivoje Mihajlović nam je rekao da je avion bezbedno sleteo na beogradski aerodrom.

“U avionu je bio premijer i delegacija koju su činili njegov šef kabineta, savetnici i obezbeđenje. Leteo je prema Sofiji gde je premijer trebalo da se sretne sa bugarskim premijerom i da prisutvuje otvaranju Tempovog hipermarketa. Avion je sada na tehničkoj kontroli i upravo se analizira zbog čega je došlo do takvog kvara i očekujemo da taj izveštaj bude gotov za nekoliko dana", kaže Mihajlović.
Ovo nije prvi incident sa vladinim "lir džetom". Prilikom posete premijera Cvetkovića Pragu bilo je problema sa uređajima za sletanje po magli, pa je delegacija umesto u Prag, morala da sleti u Karlove Vari.


Hoće li državni funkcioneri nakon ovog slučaja i ubuduće koristiti vladine avione stare po tri i dve decenije.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za RSE da veruje i u servisere i u posadu aviona.

“Verujem da je sve u redu kad putujem i nisam time opterećena ali je to dosta krupan signal da zaista moramo da povedemo računa možda i na neki drugi način o tome”
, kaže Đukićeva, iako dodaje da se njoj prilikom korišćenja vladinih aviona nije desilo ništa slično.

Ovo nije prvi incident sa vladinim "lir džetom". Prilikom posete premijera Cvetkovića Pragu bilo je problema sa uređajima za sletanje po magli, pa je delegacija umesto u Prag, morala da sleti u Karlove Vari.

Nema para za nove avione


Državnom vrhu Srbije trenutno su na raspolaganju "falkon 50", star skoro tri decenije, i "lir džet", proizveden 1991, koji ima samo pet mesta.

Usluge Vladinog "avio-taksija" najčešće koriste predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković, šef diplomatije Vuk Jeremić, ministri Dačić i Dinkić, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović koja nam kaže da se novi avioni ne kupuju zato što nema para.

Procenjuje se da bi nabavka aviona tip "falkon 900", sa 19 sedišta i mogućnošću interkontinentalnog leta, koštala 40 miliona eura. Za razliku od premijera privrednici su bezbedno sleteli u Sofiju čarter letom.

Interesantno je da je povod za susret srpskog i bugarskog premijera bilo otvaranje prvog hipermarketa Tempo kompanije Delta maksi, čiji je vlasnik upravo srpski biznismen Miroslav Mišković, čiji su raniji dobri odnosi sa vlastima poremećni pre svega kritikama koje na račun srpskih tajkuna odnedavno upućuje predsednik države Boris Tadić. Tako da je otvaranje Miškovićevog hipermarketa vrednog 20 miliona eura proteklo bez premijera Srbije.

Bolji avioni kod suseda


Avion Air Srpska, kompanije Republike Srpske
No, ovoga puta dobrima odnosima Miškovića i vlasti preprečio se avion. Srbija u odnosu na zemlje u okruženju ima zapravo najstariju avio flotu.

Vlada Republike Srpske, na primer, raspolaže avionom "cesna 525", čija se vrednost procenjuje na skoro pet miliona američkih dolara, spada u kategoriju najsavremenijih modela za VIP letove i nabavljen je pre manje od dve godine.

Državni vrh Hrvatske može da računa na luksuzni "čelindžer CL 612", čija je cena bila 18 miliona dolara.

Branimir Stojiljković, profesor sa katedre za vazduhoplove na Saobraćajnom fakultetu kaže međutim, da starost aviona ipak ne utiče presudno na njihovu bezbednost.

“Naravno da je bitno koliko ima letova ali nije to dovoljan uslov da bi letilica bila bezbedna. Ne mora da znači da ako je leteo recimo samo hiljadu ciklusa i hiljadu i po sati da je to bezbedan avion. On mora da dobije setifikat da je spreman za let koji se dobija dnevnim pregledima. Presudno je ono što kaže osoblje koje je odgovorno za održavanje i da ga pusti u servis. JAT-ovi avioni lete od 1986. i to je i dalje bezbedno jer se održava prema standardima i non stop se proverava”, objašnjava profesor Stojiljković.

Jedan od najčešćih putnika vladinim “avio taksijem”, barem u poslednje veme, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je u kampanji uoči odluke Međunarodnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti obišao skoro čitav svet, nije još rekao šta misli o bezbednosti vladinih aviona.
XS
SM
MD
LG