Dostupni linkovi

Scandinavian Airlines podnio zahtjev za bankrot u SAD


Tehničar radi na avionu SAS Airbus A320neo nakon što su piloti Scandinavian Airlinesa stupili u štrajk, Kastrup, Danska, 4. jula 2022.
Tehničar radi na avionu SAS Airbus A320neo nakon što su piloti Scandinavian Airlinesa stupili u štrajk, Kastrup, Danska, 4. jula 2022.

Scandinavian Airlines je u utorak podnio zahtjev za bankrot u Sjedinjenim Državama.

Upozorili su da je najava štrajka 1.000 pilota dan ranije dovela budućnost avioprevoznika u opasnost.

Ovaj potez povećava vjerovatnoću haosa u putovanjima širom Evrope kako počinje period ljetnih odmora.

Grupacija sa sjedištem u Stockholmu rekla je da je "dobrovoljno podnijela zahtjev za poglavlje 11 u SAD-u, pravni proces za finansijsko restrukturiranje koji se vodi pod nadzorom američkog saveznog suda".

Podnošenje zahteva za Poglavlje 11 u Njujorku stavlja građanske parnice na čekanje dok preduzeće reorganizuje svoje finansije.

Dodali su da to neće uticati na njihove operacije i red letenja, a SAS će nastaviti da pruža usluge klijentima kao i obično.

Anko van der Werff, izvršni direktor SAS-a, rekao je da je "štrajk ubrzao” odluku, dodajući da su "bili vrlo jasni da bi se to moglo dogoditi."

"Važno je da se radi o zaštiti od bankrota, ne radi se o bankrotu, već o finansijskoj rekonstrukciji", rekao je van der Werff.

Piloti su oštro reagovali na ovu vijest. Roger Klokset, čelnik sindikata pilota SAS-a, rekao je da je grupa “odugovlačila pregovore i posredovanje od novembra prošle godine do dana prije prijave, a da nikada nije imala namjeru da sklopi sporazum sa pilotima SAS-a”.

Piloti su u ponedjeljak najavili štrajk, navodeći neadekvatne plate i uslove rada i izražavajući nezadovoljstvo odlukom avioprevoznika da zaposli nove pilote kako bi popunili upražnjena radna mjesta u svojim podružnicama, SAS Link i SAS Connect, umjesto da ponovo zaposli bivše pilote kompanije, koji su otpušteni zbog pandemije.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG