Dostupni linkovi

Avganistan: Ubijen istaknuti mirovni pregovarač


Arsala Rahmani
Arsala Rahmani
Naoružani napadači ubili su u nedelju avganistanskog višeg mirovnog pregovarača Arsalu Rahmanija u prestonici Kabulu, zadavši time veliki udarac pokušajima ove zemlje da ostvari uspešne mirovne pregovore sa talibanskim pobunjenicima.

Rahmani je bio jedan od najviših članova avganistanskog Visokog mirovnog saveta, koji je pre dve godine formirao predsednik ove zemlje Hamid Karzai kako bi započeo pregovore sa pobunjenicima.

Policija navodi da je Rahmani bio u svom vozilu kada ga je na njega pucao nepoznati napadač u zapadnom delu grada.

Zamenik šefa kabulske policije Daud Amin izjavio je za avganistanski servis RSE da se napad odigrao "tačno ispred njegove kuće u prisustvu telohranitelja".

"On je ubijen. Posedujemo određene informacije i naš istražni tim je sada na licu mesta", izjavio je Amin.

Rahmani, bivši talibanski zvaničnik, u trenutku napada išao je na sastanak sa poslanicima i drugim zvaničnicima u strogo izolovanom diplomatskom centru Kabula.

Talibani tvrde da nisu odgovorni za ovo ubistvo, bez obzira što su njihovi militanti ranije naznačili da će meta njihovih napada biti mirovni pregovarači.

"Neko drugi je umešan u ovo", prenosi Rojters izjavu portparola talibana Zabihullaha Mujahida.

Wahid Mujda, istaknuti avganistanski analitičar o pitanju talibana, rekao je za avganistanski servis RSE da je Rahmani igrao veoma značajnu ulogu u mirovnim pregovorima.

"Rahmani je bio šef komisije za zarobljenike u avganistanskom Visokom savetu za održavanje mira i radio je na pitanju ko treba da bude oslobođen iz zatvora", rekao je Mujda.

Rahmani je za vreme talibanskog režima od 1996-2001. bio na funkciji zamenika ministra za visoko obrazovanje, a nakon pada talibana pomirio se sa vladom Karzaija.
XS
SM
MD
LG