Dostupni linkovi

Porastao broj avganistanskih civilnih žrtava


Sahrana Avganistanca koji je radio pri međunarodnim snagama (IAM), a koji je poginuo zajedno sa još devet zdravstvenih radnika prilikom najnovijeg napada u Kabulu, 9. avgust 2010
Sahrana Avganistanca koji je radio pri međunarodnim snagama (IAM), a koji je poginuo zajedno sa još devet zdravstvenih radnika prilikom najnovijeg napada u Kabulu, 9. avgust 2010
U Avganistanu je ove godine ubijeno skoro 1.300 civila, što je za trećinu više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je u najnovijem šestomesečnom izveštaju UN.

U isto vreme, broj žrtava među NATO vojnicima je opao, kaže se izveštaju koji poziva na hitnu akciju.

U izveštaju se kaže da je povređeno skoro 2.000 civila. Broj poginule i ranjene dece u borbenim zonama i vazdušnim udarima je porastao za 55 odsto. Do je sada ubijeno čak 176 dece, dok ih je 389 povređeno.

Za skoro tri četvrtine ubistava i napada odgovorni su Talibani, ali i drugi pobunjenici. Većina žrtava stradala je u samoubilačkim napadima pobunjenika na ulici, kao i u bombaškim napadima.

Izaslanik UN-a u Stafan De Mistura je, predstavljajući izvještaj u Kabulu, rekao da on predstavlja poziv na hitnu akciju.

On je istakao da su Ujedinjene nacije zabrinute jer civili plaćaju preveliku cenu u sukobima u Avganistanu.

„Šta znači 31 odsto? U stvarnosti, u smislu ljudskih života, to znači 3.268 avganistanskoh civila u poslednjih šest meseci koji su bili žrtve ovog sukoba“, rekao je De Mistura.

U izveštaju se navodi da je 386 avganistanskih žrtava, odnosno 12 odsto od ukupnog broja, stradalo usled akcija SAD, NATO ili vladinih snaga. U istom periodu prošle godine, ovaj procenat je bio 30 odsto.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai u više navrata je upozorio zapadne sile da civilne žrtve uzrokovane NATO napadima mogu samo da doprinesu jačanju Talibana.

Sličan je stav i komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu generala Dejvid Petreusa koji je ranije izjavio da “svaka avganistanska žrtva umanjuje njihov učinak i trud” na tom području.

NATO je uveo stroga ograničenja na upotrebu sile i vazdušne udare, tako da je broj žrtava manji za 64 odsto.

Talibani su takođe uveli „pravila ponašanja“ u kojima svojim borcima savetuju kako da izbegnu civilne žtrve.

U izveštaju se takođe kaže da je broj javnih pogubljenja i ubistava civila od strane pobunjenika udvostručen.
XS
SM
MD
LG