Dostupni linkovi

Amerikanci protiv slanja novih trupa u Avganistan


Američki vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu

Dok Obamina administracija razmatra izveštaj generala sa terena u Avganistanu, u kome se, kako se nezvanično saznaje, traži slanje dodatnih trupa, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja sve je veći broj Amerikanaca koji traže vraćanje trupa kući.

Sadržaj strateške analize američkog generala Stenlija Mekkristala o Avganistanu je poverljive prirode i ne očekuje se da će se predsednik Obama o tome oglasiti pre sledeće sedmice.

Na juče iznenada sazvanoj konferenciji za novinare, šef Pentagona Robert Gejts se osvrnuo na dileme sa kojima se suočavaju SAD, kada je reč o ratu u Avganistanu.

"Mi razumemo zabrinutost mnogih Amerikanaca, međutim, mi smatramo da imamo resurse i pravi pristup, koji počinje ostvarivati određeni napredak u odnosu na dosadašnje pogoršavanje situacije", rekao je Gates.

On se nije složio sa ocenama da situacija u Avganistanu izmiče kontroli Obaminoj administraciji.

"Ne iznenađuje to što su Amerikanci umorni od toga da im se sinovi i kćeri izlažu opasnosti već 8 godina. Mislim da je veoma važno da možemo da pokažemo narednih meseci, da predsednikova strategija daje rezultate", rekao je Gates.

Gejts se nije složio s onima koji kažu da SAD treba da povuku snage i vode rat iz daljine, oslanjajući se ponajpre na vazdušne udare bespilotnim letelicama.

"Rat traje predugo"

Američki ministar odbrane Robert Gejts

"Apsolutno ne mislim da je vreme za povlačenje iz Avganistana. Tvrdnja da možete voditi protivterorističku kampanju iz daljine jednostavno nije u skladu sa stvarnošću", dodao je Ministar odbrane SAD.

U martu je Obama obelodanio novu, ofanzivnu strategiju u cilju uništavanja Al Kaide i njenih pristalica, zaštite građana Avganistana, kao i suzbijanja rastućeg talibanskog pokreta. U maju je imenovao Stenlija Mekkristala za novog komandanta američkih snaga u Avganistanu.

U toku je razmeštanje novih trupa tako da će do kraja godine američki kontigent brojati 68 hiljada vojnika, više nego duplo u odnosu na prethodne godine.

U međuvremenu, javno mnjenje sve manje podržava operacije u Avganistanu.

U anketi CNN protiv vođenja rata u Avganistanu izjasnilo se 57 posto Amerikanaca, prema 46 posto, koliko je bilo protiv u aprilskoj anketi Čikago Tribjuna. Obaminu politiku prema Avganistanu podržava 48 odsto građana što je pad od 8 procenata.

Podozrenje javnosti je pojačano i brojanjem unedogled glasova na predsedničkim izborima u Avganistanu koje prate optužbe za krađu.

“Rat traje predugo. Postignut je u najboljem slučaju ograničeni uspeh, ako je uopšte i ostvaren. Mislim da su Amerikanci jednostavno podozrivi prema tome da rat naizgled nema kraja”, kaže Endrju Baćević, penzionisani pukovnik američke armije, sada profesor univerziteta.

Osim zamora zbog dugog i neizvesnog rata, dovodi se u pitanje i narativ koji je prihvaćen na početku Bušovog rata protiv terorizma, koji je imao za cilj da širi ideje slobode i demokratije i zaštiti prava žena.

“Nisam siguran da to može više da prođe. Sa ekonomskim krahom, mislim da Amerikanci sve više gledaju na rat u smislu: ‘od kakvog je značaja za mene, za nas’. Stoga je teško uveriti američke građane da mogu imati značajnije koristi od nastavka kampanje u Avganistanu”, smatra Baćević.

XS
SM
MD
LG