Dostupni linkovi

Ministri odbrane SAD i Britanije u Avganistanu


Robert Gejts

Ministar odbrane SAD Robert Gejts stigao je u Avganistan i to je prva poseta zvaničnika SAD toj zemlji otkako je Barak Obama objavio plan o slanju dodatnih vojnika.

Robert Gejts će u Agvanistanu preneti uveravanja tamošnjim zvaničnicima i američkim vojnicima stacioniranim u toj zemlji da su SAD odlučne da pobede u tom ratu uprkos najavama da će početi s povlačenjem 2011. godine.

"Mi smo u ovome da bismo pobedili", rekao je Gejts novinarima na putu za Kabul gde će se sastati sa avganistanskim predsednikom Hamidom
Karzaiem, nedavno izabranim za drugi predsednički mandat na kontroverznim izborima obeleženim neregularnostima, kao i sa američkim vojnicima.

Poseta Gejtsa je prva poseta jednog člana vlade SAD od kada je predsednik Barak Obama prošle nedelje objavio da će poslati dodatnih
30.000 vojnika u Avganistan, ali i da će početi sa povlačenjem američkih snaga jula 2011. godine.

Gejts i drugi zvaničnici iz Obamine administracije rekli su da je 2011. godina naznačena kao početni datum povlačenja i da će ceo proces trajati najmanje dve ili tri godine.

U brifingu novinarima na putu za Kabul, Gejts je rekao da su SAD greškom napustile Avganistan 1989. dok su se vodile borbe sa Sovjetskim Savezom, i da razume zabrinutost Avganistanaca da će biti prepušteni sami sebi u borbi protiv talibana.

IZNENADNA POSETA

Gejts je rekao da će pokušati da uveri Karzaija i njegove savetnike da SAD neće ponoviti situaciju iz 1989. godine i da "nameravaju da budu partner Avganistanu dugoročno".

Karzai je danas odložio planirano predstavljanje svog kabineta skupštini, za subotu, dan kojim počinje nedelja u Avganistanu.

On je pod velikim međunarodnim pritiskom da se obračuna sa korupcijom u zemlji, posebno posle problematičnih izbora na kojima je
u prvom krugu utvrđeno masovno lažiranje glasova u njegovu korist.

A upravo danas,prilikom Gejtsove posete Avganistanu, u tu zemlju će iznenadno da doputuje i britanski ministar odbrane Bob Ejnsvort, saopštilo je Ministarstvo odbrane Britanije.

O situaciju i angažovanju u Avganistanu predsednik SAD Barak Obama razgovarao je i sa turskim premijerom Redžepom Tajipi Erdoganenom. Oni su se u ponedeljak složili da su njihove zemlje posvećene borbi protiv terorizma bilo gde u svetu.
XS
SM
MD
LG