Dostupni linkovi

UN neće odustati od misije u Avganistanu


Talibani preuzeli odgovornost za napad, policija na licu mesta u Kabulu, 28. oktobar 2009.
Talibani preuzeli odgovornost za napad, policija na licu mesta u Kabulu, 28. oktobar 2009.
Samoubilački napad talibana u Kabulu, u kome je danas poginulo devet lica od toga šest radnika UN, neće odvratiti svetsku organizaciju od misije u Avganistanu, rekao je šef misije u Kabulu Kai Ejde.

Ovaj napad se povezuje sa drugim krugom predsedničkih izbora sledeće sedmice. Istovremeno, u terorističkom napadu na severozapadu susednog Pakistana poginulo je više od 80 osoba i 100 ranjeno.

Napadači obučeni u policijske uniforme, pucali su iz automatskog oružja, čule su se eksplozije, kazao je portparol misije UN u Avganistanu Alim Sidikju.

"Tri naoružana napadača, uključujući i najmanje jednog bombaša samoubicu, napali su privatnu kuću u Kabulu u kojoj su bili smešteni zaposleni u UN. Napadači su ušli u gostinsku kuću i počela je borba”, kazao je Sidikju.

Stradalo je šest pripadnika svetske organizacije, među njima i jedan Amerikanac. I ostali članovi misije bili su strani državljani. Ranjeno je devet lica. Poginula su i dva avganistanska policajca kao i napadači, ali još se ne zna da li su aktivirali eksploziv ili su ubijeni.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, navodeći da su ga izveli u okviru "prve etape" kampanje protiv drugog kruga predsedničkih izbora, zakazanih za 7. novembar.

NAJKRVAVIJI NAPAD OD POČETKA RATA

Međutim, šef misije Ujedinjenih nacija u Kabulu Kai Ejde izjavio je da ovaj napad neće odvratiti svetsku organizaciju od njenog nastojanja da uspostavi mir i stabilizuje stanje u Avganistanu.

Ubrzo nakon ovog napada ispaljeno je nekoliko raketa na glavni hotel u Kabulu, u kojem uglavnom odsedaju diplomate i strani novinari.

Današnji napad je usledio nakon jučerašnjeg na jugu Avganistana u kome je poginulo osam američkih vojnika, što sve čini ovaj mesec najkrvavijim po SAD od početka rata u Avganistanu pre osam godina.

Predsednik SAD Barak Obama trebalo bi da se sastane u petak sa najvišim oficirima da bi razmotrili slanje dodatnih trupa u Avganistan.

U međuvremenu, Bela kuća je nagovestila da će ponuditi novac talibanima u Avganistanu ukoliko se odreknu nasilja i osude tamošnju pobunu.

Ovaj predlog je uključen u nacrt novog zakona koji Obama treba da potpiše tokom dana, a koji je sličan aktu primenjenom u Iraku u cilju reintegracije pobunjenika.

Istovremeno, Njujork Tajms piše da brat avganistanskog predsednika Hamida Karzaija – Ahmed prima regularno platu od CIA, a pri tom je osumnjičen za učešće u trgovini drogom u Avganistanu, što je on demantovao.

Osim u Avganistanu, u napadu ekstremista u gradu Pešavar na severozapadu susednog Pakistana poginulo je više od 80 a ranjeno 100 lica. U eksploziji automobila bombe na prometnoj pijaci je prema prvim, nepotvrđenim informacijama poginulo najviše žena.

Pešavar se nalazi na granici sa plemenskim zonama u kojima je uporište talibana i ekstremista iz Al Kaide. U poslednja četiri meseca u ovom gradu je bilo sedam napada.

Istovremeno, u Pakistan je doputovala američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je osudila ovaj napad. “Ovo je kritičan trenutak i SAD nastoje da uspostave novo partnerstvo ne samo sa Vladom već i narodom demokratskog Pakistana”, rekla je ona.

Pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši je kazao da će njegova vlada istrajati u borbi protiv ekstremista. "Mi se suočavamo sa ovim svaki dan, ali to nije uzdrmalo našu odlučnost, što je cilj onih koji izvode ove gnusne napade. Mi im poručujemo - nećemo ustuknuti, borićemo se protiv vas”, poručio je Mahmud Kureši.
XS
SM
MD
LG