Dostupni linkovi

Četrdesetoro poginulo u samoubilačkom napadu


Povređeni svatovi zbrinuti su u bolnici, Kandahar, 10. jun 2010.
Povređeni svatovi zbrinuti su u bolnici, Kandahar, 10. jun 2010.
U samoubilačkom napadu na jednoj svadbi u južnoj avganistanskoj provinciji Kandahar poginulo je 40, a ranjene su 74 osobe, naveli su zvaničnici.

Prema rečima jednog očevica, na meti eksplozije koja se dogodila u sredu uveče bili su muškarci koji su došli na jednu svadbu, dok su ženski gosti proslave bili smešteni u odvojenoj kući, koja nije bila na udaru napadača.

Među poginulima i ranjenima ima i dece, naveo je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zemeri Bašari. Mlada i mladoženja nisu povređeni.

U porodici koja je bila na meti napada bilo je "mnogo avganistanskih policajaca", izjavio je jedan od rođaka mladoženje.

Kandahar se smatra duhovnim uporištem talibana. Portparol talibana Kari Jusef Ahmadi odbacio je da su ekstremisti odgovorni za napad.

NATO snage su osudile napad i dodale da će pružiti svu pomoć avganistanskoj policiji u istrazi tog slučaja.
Kandahar se smatra duhovnim uporištem talibana. Portparol talibana Kari Jusef Ahmadi odbacio je da su ekstremisti odgovorni za napad.

Ekstremisti često napadaju pripadnike vlade i policije u oblastima koje su pod njihovom kontrolom i služe se nasiljem prema civilima da bi ih zaplašili.

Jedan lokalni zvaničnik je naveo da su talibani u sredu obesili javno jednog sedmogodišnjeg dečaka u susednoj provinciji Helmand, zbog navodne špijunaže.

Stopa nasilja je ovog meseca porasla u Avganistanu. Talibani su pojačali napade protiv koalicionih snaga, dok se američki vojnici spremaju za glavnu operaciju čišćenja Kandahara od ekstremista, za koju se Vašington nada da će predstavljati pozitivnu prekretnicu u devetogodišnjem konfliktu.

U poslednja četiri dana u Avganistanu je poginulo najmanje 17 američkih vojnika, uključujući četvoricu koji su život izgubili u sredu kada su ekstremisti oborili jedan helikopter NATO u Helmandu.

Ovog meseca je poginulo ukupno 29 vojnika NATO, od čega samo u ponedeljak desetoro.
XS
SM
MD
LG