Dostupni linkovi

Petraeus: Talibani su zaustavljeni u napredovanju


General David Petraeus, arhiva
General David Petraeus, arhiva
General David Petraeus, zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu izjavio je u interviewu za BBC kako su talibani zaustavljeni u svom napredovanju. Analitičari su ipak nešto oprezniji u procjenama stanja u Afganistanu.

Samo dva mjeseca nakon što je preuzeo zapovjedništvo u Afganistanu, general Petraeus je prilično uvjeren da je na putu slamanja talibanskog otpora u zemlji. Ipak, nije dovoljno da talibani budu samo zaustavljeni, potrebno je od njih preuzeti kontrolu nad područjima koja su držali u svojim rukama zadnjih godina, upozorava general.

Kada napadnete njihova uporišta odgovoriti će snažno. Mjeseci jun i jul zato su bili među najtragičnijima za pripadnika ISAF-a.

General je ponovio da će predsjedniku Obami dati svoj profesionalni vojni savjet da li afganistanskim snagama prepustiti preuzimanje odgovornosti za sigurnost već od idućeg jula. Predsjednik to može prihvatiti, ali i odbaciti, naglasio je Petraeus.

Građani sumnjaju u optimizam

No, rekao je i kako neke stvari ne treba mistificirati.

“Važno je istaknuti što zapravo znači jul 2011. To je datum kada počinje jedan proces, ništa više i ništa manje. To nije datum kada se američke snage povlače iz Afganistana, i ne zatvaraju za sobom vrata, već kada se pojedine zadaće prenose na pojedine afganistanske snage i to u područjima u kojima će to dopuštati okolnosti”, rekao je Petraeus.

Čovjek koji je odigrao veliku ulogu u ratu u Iraku, prilično je uvjeren da će isto učiniti u Afganistanu. No, analitičari ne djele njegov optimizam.

Wahid Mozhdah, koji je radio u Ministartstrvu vanjskih poslova za vrijeme talibanskog režima smatra kako je izjava Petraeusa više namjenjana američkoj javnosti nego odgovara prilikama na terenu.

“Mislim da Amerikanci nastoje uvjeriti svoje građane da se situacija poboljšava u Afganistanu. Na žalost, građnima Afganistana ne izgleda da je pobjeda nad talibanima blizu”, upozorava ovaj analitičar.


XS
SM
MD
LG