Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Objavljivanje informacija je povreda federalnog prava


Internet stranica WikiLeaks koja je objavila dokumenta
Američko ministarstvo odbrane pokušava da utvrdi štetu koju je izazvalo iznošenje u javnost oko 91.000 poverljivih dokumenata o ratu u Avganistanu na internet sajtu "Vikiliks" (WikiLeaks)

U Beloj kući navode da se radi o povredi federalnog prava. Ipak, zvačnici u Vašingtonu naglasili su da nije bilo pokušaja da spreče novinske organizacije koje su imale pristup tajnim dokumentima vojske Sjedinjenih država da objave te informacije.

Portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da jeste zamolio „Vikiliks“, preko novinara koji su ranije dobili kopije tih dokumenata, da preurede dokumente koji bi mogli da naude vojnom osoblju Sjedinjenih država.

"Objavljivanje ovih dokumenata predstavlja povredu federalnog prava. Svaki put kada se u javnost izbace imena i detalji vojnih operacija, postoji mogućnost da to nanese ogromnu štetu ljudima u vojsci i svima onima koji sarađuju sa vosjkom", kaže Gibs.

Stejt dipartment obavestio je predsednike Avganistana i Pakistana, da bi javnost uskoro mogla da ima uvid u poverljiva dokumenta.

"Čelni ljudi Avganistana i Pakistana uradiće isto što i Sjedinjene države i bilo koja druga država, odnosno pokušaće da stave podatke iz dokumenata u kontekst. U svakom slučaju, dokumenta u prvi plan stavljaju pitanja koja smo uneli u našu novu startegiju na području Avganistana", kaže Filip Krauli, portparol Stejt Dipartmenta.

Dosije, koji veb sajt Vikiliks naziva "Američki ratni dnevnik" sadrži detalje 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asandž rekao je da veruje da bi hiljade američkih napada u Avganistanu mogli da budu istraživani kao ratni zločini, uz ogradu da to ipak treba da bude dokazano na sudu.
XS
SM
MD
LG