Dostupni linkovi

UN: Najmanje 26 osoba stradalo u dva zemljotresa u Avganistanu


Posledice zemljotresa u Badghisu, Avganistan, 18. januar
Posledice zemljotresa u Badghisu, Avganistan, 18. januar

Ujedinjene nacije su objavile da je broj nastradalih u dva zemljotresa u Avgansitanu porastao na 26, navodeći da su tri sela sa oko 800 kuća, sravnjena sa zemljom.

Među nastradalima su i žene i deca, a do sada je četvoro povređenih, navodi UN, a prenosi agencija Asošijejted pres (AP). Seljani još uvek traže svoje najmilije pod ruševinama, piše AP.

Prema podacima Geološkog društva SAD (USGS), zemljotresi magnitude 4,9 i 5,3 pogodili su severozapadnu provinciju Badgis i izazvali rušenje kuća i zgrada.

Zemljotresi mogu prouzrokovati značajnu štetu u Avganistanu, gde mnogi stanovi nisu tako stabilni ili dobro izgrađeni.

Prvi zemljotres dogodio se popodne, a drugi oko dva sata kasnije. Njegov uticaj se najviše osetio u okruzima Kadi i Mugr.

BBC pašto je izvestio da je šef okruga Kadija Mohamed Saleh Purdil rekao da je u potresu srušeno nekoliko kuća i da su među stradalima žene i deca.

On i drugi zvaničnici upozorili su da bi broj poginulih mogao da poraste dok se spasioci probijaju kroz ruševine u udaljenom regionu.

Badghis se na severozapadu, graniči sa Turkmenistanom. Smatra se jednim od najnerazvijenijih i najsiromašnijih regiona Avganistana.

Osiromašeni Avganistan se i dalje bori sa velikim dugom i nedovoljnim zalihama, što je pogoršano nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu.

XS
SM
MD
LG