Dostupni linkovi

U Oslu počeli razgovori talibana i zapadnih zemalja


Delegacija visokih zvaničnika talibana na putu iz Kabula ka Oslu, Kabul, 22. januar 2022.
Delegacija visokih zvaničnika talibana na putu iz Kabula ka Oslu, Kabul, 22. januar 2022.

Delegacija talibana koju predvodi ministar spoljnih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki započela je u nedelju, 23. januara, u Oslu trodnevne pregovore sa zvaničnicima vlada iz zapadne Evrope i SAD, kao i sa civilnim sektorom Avganistana zbog pogoršanja humanitarne situacije u toj zemlji.

Prvog dana talibani će se iza zatvorenih vrata sastati sa predstavnicama pokreta za ženska prava i aktivistima za ljudska prava iz Avganistana i avganistanske dijaspore.

Pre sastanaka talibani su naveli da se nadaju dobrom putovanju punom uspeha i zahvalili se Norveškoj izrazivši nadu da će postati "kapija za pozitivne odnose sa Evropom".

Ovo je prvo službeno putovanje talibana u Evropu otkad su u avgustu prošle godine preuzeli vlast u Avganistanu. Ranije su putovali u Rusiju, Iran, Katar, Pakistan, Kinu i Turkmenistan.

Očekuje se da će Mutaki insistirati na odmrzavanju 10 milijardi dolara koje blokiraju SAD i druge zapadne zemlje jer se Avganistan nalazi u teškoj humanitarnoj situaciji.

Norveško Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će se talibani sastati sa Avganistancima u Norveškoj uključujući novinare i ljude koji se između ostalog bore za ljudska prava i bave humanitarnim, ekonomskim, društvenim i političkim pitanjima.

Ni jedna zemlja još nije priznala vlast talibana u Avganistanua norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hujtfelt (Anniken Huitfeldt) je naglasila da razgovori ne predstavljaju "legitimizaciju ili priznanje talibana".

"Međutim, mi moramo da razgovaramo sa vlašću te zemlje. Ne možemo dozvoliti da politička situacija vodi ka humanitarnoj katastrofi", rekla je Hujtfelt u petak, 21. januara.

Nekoliko desetina demonstranata je protestovalo ispred Ministarstva spoljnih poslova u Norveškoj, uzvikujući "Ne talibanima", "Talibani teroristi" i "Životi Avganistanaca su važni", javlja agencija Frans pres (AFP).

Američku delegaciju predvodi specijalni predstavnik za Avganistan Tom Vest.

Norveška, dom Nobelove nagrade, ima senzitivnu diplomatiju i često je posredovala medju zavadjenim stranama uključujući Mozambik, Venecuelu, Kolumbiju, Filipine, Izrael, Palestinu, Siriju, Mjanmar, Somaliju, Šri Lanku i Južni Sudan.

XS
SM
MD
LG