Dostupni linkovi

Avganistanske voditeljke povinovale se naređenju i prekrile lice


Sonia Niazi, voditeljka Tolo Newsa, pokrila je svoje lice u prijenosu uživo na Tolo TV, Kabul 22. maja 2022.
Sonia Niazi, voditeljka Tolo Newsa, pokrila je svoje lice u prijenosu uživo na Tolo TV, Kabul 22. maja 2022.

Voditeljke glavnih avganistanskih televizija u nedjelju, 22. maja su se pojavile sa burkom koja pokriva lice, dan nakon što su se suprotstavile naređenju talibana da to učine, piše Frans pres (AFP).

Od povratka na vlast prošle godine talibani su uveli niz restrikcija građanskom društvu od kojih veliki deo ograničava prava žena.

Početkom meseca vrhovni vođa talibana izdao je naređenje prema kome žene treba potpuno da budu prekrivene u javnosti, uključujući lice, idealno sa tradicionalnom burkom. Ranije je bilo dovoljno nositi maramu da pokrije kosu.

Slična uredba bila je na snazi i tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine.

Afganistanke protestirale zbog obaveznog pokrivanja lica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Avganistanski ministar za promociju vrline i sprečavanje poroka naredio je televizijskim voditeljkama da se usaglase sa tom naredbom do subote, prenela je BETA.

Međutim, voditeljke su odlučile da ne sprovedu juče tu naredbu, pojavljujući se na televiziji bez prekrivenog lica, a onda su danas promenile odluku i nosile burku, gde im se samo vide oči, na televizijama TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV i 1TV.

Voditeljka TOLONews televizije rekla je da su pružale otpor i bile protiv nošenja burke, ali da je televizija bila pod pritiskom talibana, koji su rekli da svaka voditeljka koja to odbija treba da ode da radi nešto drugo.

Portparol Ministarstva za promociju vrline i sprečavanja poroka rekao je da vlasti nemaju nameru da nateraju voditeljke da napuste posao.

"Zadovoljni smo što su televizije ispravno ispunile svoje obaveze", rekao je on za AFP.

Talibani su naredili ranije da žene koje rade u vladi budu otpuštene ako ne poštuju novi kodeks oblačenja. Zaposleni muškarci takođe mogu da budu suspendovani ako se njihove supruge ili ćerke ne usklade sa tim naredbama.

Nagli zaokret u martu, kada je grupa zatvorila srednje škole za devojčice čije je otvaranje bilo planirano, izazvao je gnev međunarodne zajednice i naveo SAD da otkaže planirane sastanke u vezi sa ublažavanjem finansijske krize u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG