Dostupni linkovi

Avganistan zabranio proizvodnju maka


Berba na polju maka u provinciji Kandahar. Oštre kazne prete proizvođačima ove biljke ključne za dobijanje droge heroin, nakon što je vrhovni vođa talibana zabranio njenu proizvodnju. Fotografija zabeležena 29. marta 2022.

Vrhovni vođa talibana naredio je u zabranu uzgoja maka u Avganistanu, upozoravajući da će se islamistička vlada obračunati sa poljoprivrednicima koji sade taj usev.

Avganistan je najveći svetski proizvođač maka, izvora soka koji se prerađuje u heroin.

"Svi Avganistanci su obavešteni da je od sada uzgajanje maka strogo zabranjeno širom zemlje", navodi se u dekretu koji je izdao vrhovni vođa Hibatulah Akhundzada.

Naredbu je pročitao portparol vlade Zabihulah Mudžahid na skupu novinara, stranih diplomata i talibanskih zvaničnika.

"Ako neko prekrši uredbu, usev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran u skladu sa šerijatskim zakonom", dodaje se.

Ranije pretnje

Ovo nije prvi put da je fundamentalistička grupa obećala da će trgovinu staviti van zakona. Agencija Rojters podesća da je proizvodnja je zabranjena 2000. godine, neposredno pre nego što su grupu predvođene američkim snagama svrgnule snage nakon napada 11. septembra.

Tokom svoje 20-godišnje pobune protiv stranih snaga, talibani su visoko oporezovali poljoprivrednike koji su uzgajali useve u oblastima pod njihovom kontrolom.

To je postalo ključni resurs grupe za državno finansiranje.

Uzgajivači o zabrani

Uzgajivač maka Abdul Rahman rekao je za AFP da je nedeljna zabrana bila udarac za njegovu egzistenciju.

"Ni mi ne volimo da gajimo ovu kulturu i dosta nam je toga. Znamo da će naše buduće generacije biti zavisne od njega, ali smo primorani da ga uzgajamo", kazao je Rahman.

Afganistanski farmer skuplja plodove maka na polju u provinciji Kandahar. Zabeleženo 29. marta 2022.
Afganistanski farmer skuplja plodove maka na polju u provinciji Kandahar. Zabeleženo 29. marta 2022.

Američki neuspeh

Snage Sjedinjenih Država i NATO-a pokušale su da obuzdaju uzgoj maka tokom svoje dve decenije u Avganistanu plaćajući farmerima da uzgajaju alternativne useve kao što su pšenica ili šafran.

Ali njihove pokušaje osujetili su talibani, koji su kontrolisali glavne regione za uzgoj maka i od trgovine izvukli stotine miliona dolara.

Podaci UN-a

Avganistan ima skoro monopol na opijum i heroin, koji čine 80 do 90 odsto globalne proizvodnje, prema Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal.

Količina zemlje koja se koristi za sadnju maka dostigla je rekordnu vrednost u 2017. i iznosila je u proseku oko 250.000 hektara poslednjih godina, otprilike četiri puta više od nivoa sredinom 1990-ih, pokazuju podaci UN.

Prema istraživanju UN-a iz 2020. godine, mak se uzgajao u 22 od 34 avganistanske provincije.

XS
SM
MD
LG