Dostupni linkovi

Kina, Rusija, Pakistan i Iran jačaju koordinaciju oko Avganistana


Detalj iz Avganistana nakon što su talibani preuzeli vlst, ulaz u Panšir provinciju, septembar 2021.

Visoki zvaničnici iz Kine, Rusije, Pakistana i Irana dogovorili su se u da pojačaju komunikaciju i koordinaciju po pitanju Avganistana, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pakistanski ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši i pomoćnik šefa iranske diplomatije poslova Sajed Rasoul Musavi postigli su konsenzus na neformalnom sastanku o Avganistanu u prestonici Tadžikistana Dušanbeu.

Vang je rekao da je potrebno da četiri zemlje ojačaju komunikaciju i koordinaciju, budu jednoglasne, ostvare pozitivan uticaj i odigraju konstruktivnu ulogu u stabilizaciji situacije u Avganistanu, dodala je CMG.

Zemlje u regionu očekuju da će nova avganistanska vlada biti inkluzivna, antiteroristička i prijateljska prema susedima, naglasio je on.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom 15. avgusta, a predsednik Ašraf Ganije napustio zemlju. SAD i saveznice su evakuisale više od 120.000 ljudi iz Kabula.

Nova vlada je formirana prošle nedelje, a u njoj su uglavnom pripadnici tvrde struje talibana, na čelu sa premijerom Mohamadom Hasanom Akhundom.

U vladi nema žena, ni pripadnika nacionalnih manjina kojih je u protekle dve decenije bilo u vladi.

Talibani su se ogradili, rekavši da imenovanja nisu za stalno, te da će ženama biti omogućeno učešće u vladi, iako ne na ministarskim mestima.

Ustav Avganistana iz 2004. propisuje da svi zakoni moraju da budu u skladu sa šerijatskim pravom, talibani najavljuju još strože propise.

XS
SM
MD
LG