Dostupni linkovi

Treći čarter let sa civilima stigao iz Kabula u Dohu


Talibanski borac ispred zgrade u napuštenom američkom vojnom kampu na aerodromu u Kabulu 14. septembra 2021.

Avion 170 civila, uključujući američke i evropske građane kao i Avganistance, stigao je iz Avganistana u Katar u petak 17. avgusta, rekao je jedan katarski zvaničnik, preneo je Rojters.

Ovo je bio treći čarter let otkako su se američke snage povukle iz Avganistana prošlog meseca.

Među stranim državljanima su oni iz Belgije, Britanije, Hrvatske, Nemačke, Holandije i Italije, kao i iz Sjedinjenih Država, rekao je zvaničnik.

Putnici su prevezeni na aerodrom Kabul u katarskom konvoju nakon što je ova zalivska arapska država postigla sporazum o sigurnom prolazu sa novim vlastima u Avganistanu talibanima, rekao je zvaničnik.

U Dohi će putnici u početku boraviti u kompleksu za Avganistance i druge evakuisane osobe.

Katar se pojavio kao ključni posrednik između Zapada i talibana. Ova zalivska država je blizak saveznik Sjedinjenih Država, domaćin najveće američke vojne baze na Bliskom istoku, a od 2013. godine je domaćin i talibanske političke kancelarije.

Američke i NATO snage napustile su Avganistan 31. avgusta. Sa početkom njihovog povlačenja talibani su počeli da zauzimaju delove zemlje da bi 15. avgusta ušli u glavni grad Kabul.

Predsednik Ašraf Gani je predao vlast talibanima i napustio zemlju kada su talibanski borci opkolili prestonicu.

Povlačenjem zapadnih snaga nije okončana evakuacija stranih državljana, kao ni Avganistanaca koji su sarađivali sa zapadnim zemljama.

XS
SM
MD
LG