Dostupni linkovi

SAD i evropske zemlje evakuišu osoblje ambasada u Kabulu 


Evakuacija na aerodromu u Kabulu, Afganistan, 15. avgusta 2021.
Evakuacija na aerodromu u Kabulu, Afganistan, 15. avgusta 2021.

SAD i evropske zemlje evakuišu svoje ambasade u Kabulu dok su talibani ušli u predgrađe glavnog grada i, kako tvrde čekaju mirnu predaju vlasti.

Američki zvaničnik je rekao da se američke diplomate vojnim helikopterima prebacuju na aerodrom u Kabulu, gde će zadržati što je duže moguće s obzirom na bezbednosne uslove, javlja AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije potvrdilo je da osoblje iz svoje ambasade prevozi na aerodrom. Navode da će biti evakuisano oko 50 italijanskih i 30 avganistanskih službenika sa članovima porodica.

Italijanski ministar odbrane rekao je da je 228 Avganistanaca i njihovih porodica već prebačeno u Italiju, nazivajući to "moralnom dužnošću" da zaštiti one koji su radili sa Italijom i koji će se suočiti sa odmazdom talibana.

Avion sa osobljem italijanske ambasade krenuće iz Kabula u nedelju veče 15 avgusta.

Američki helikopter u blizini američke ambasade u Kabulu 15. avgusta 2021.
Američki helikopter u blizini američke ambasade u Kabulu 15. avgusta 2021.

Nemačka šalje vojne transportne avione u Kabul kako bi evakuisli zaposlene u ponedeljak 16 avgusta. Evakuisat će i lokalno avganistansko osoblja koje radi za nemačku ambasadu.

Britanski mediji prenose da će ambasador Velike Britanije u Avganistanu biti prebačen avionom iz zemlje do ponedeljka uveče 16 avgusta zbog straha da bi talibani mogli uskoro da zauzmu aerodrom.

Prošle nedelje je britansko ministarstvo odbrane reklo da je 600 britanskih vojnika raspoređno u Kabul kako bi pomogli u evakuaciji oko 3.000 britanskih državljana i oko 2.000 Avganistanaca koji su sarađivali sa britanskim snagama.

XS
SM
MD
LG