Dostupni linkovi

Tramp promenio stav oko Avganistana


Tramp: Bezbednosne pretnje u Avganistanu ogromne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Avganistanski predsednik Ašarf Gani pozdravio je "dugotrajnu posvećenost" Sjedinjenih Država Avganistanu, nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio strategiju za ovu ratom razorenu zemlju.

Gani je zahvalio Trampu i američkom narodu za podršku "u našoj zajedničkoj borbi da se region oslobodi pretnje terorizma".

"Američko-avganistansko partnerstvo jače je nego ikad", rekao je Gani.

Donald Tramp isključio je mogućnost povlačenja SAD iz Avganistana, čime je promenio svoj prvobitni stav u kampanji da će okončati najduži rat u istoriji SAD-a.

Istovremeno, portparol talibana Zabiula Mudžahid odbacio je Trampovu strategiju kao "ništa novo" poručujući SAD-u da razmišlja o izlaznoj strategiji "umesto da nastavlja rat", iako je američki predsednik ostavio mogućnost dijaloga sa pojedinim grupama pobunjenika u Avganistanu.

"Možda će u jednom trenutku biti moguće ostvariti politički dijalog sa jednim delom talibanskih pobunjenika u Avganistanu", rekao je Tramp.

Pakistan, koga je američki predsednik Donald Tramp optužio da pomaže pobunjeničke grupe koje destabilizuju susedni Avganistan, danas je naglasio svoju "želju za mirom u Avganistanu".

Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana je izrazilo "neprestanu želju Pakistana da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u eliminaciji pretnje terorizma".

Ministar Kavadža Muhamad Asif je "ponovio stav Pakistana i njegovu želju za mirom i stabilnošću u Avganistanu", tokom sastanka sa američkim ambasadorom o novoj strategiji SAD-a za Avganistan.

Pakistanska vojska je juče potvrdila da ta zemlja, kroz istoriju sponzor talibana, ne skriva "nijednu organizovanu strukturu nijedne terorističke grupe".

Ašraf Gani pozdravio "dugotrajnu posvećenost" SAD-a
Ašraf Gani pozdravio "dugotrajnu posvećenost" SAD-a

Tramp je, predstavljajući novu strategiju za Avaganistan, takođe upozorio susedni Pakistan da ne pruža utočište talibanskim pobunjenicima.

"Pakistan će imati koristi ako sarađuje s nama u Avganistanu ali će i mnogo izgubiti ako nastavi da pruža utočište teroristima. To mora odmah da se promeni", rekao je Tramp.

"Zaključio sam da su bezbednosne pretnje sa kojima se suočavamo u Avganistanu i širem regionu ogromne. U Avganistanu i Pakistanu danas je aktivno 20 organizacija koje SAD smatraju za terorističke. To je najveća koncentracija u bilo kojem regionu na svetu. Pakistan često pruža utočište onima koji izazivaju haos, nasilje i teror. Pretnja je veća utoliko što su Pakistan i Indija nuklearne sile, čiji napeti odnosni prete da prerastu u konflikt", reči su prvog čoveka Sjedinjenih Država.

Prošlog meseca je američko Ministarstvo odbrane suspendovalo 50 miliona dolara vojne pomoći zbog ocene da Islamabad ne čini dovoljno protiv mreže Hakani, saveznika avganistanskih talibana za koju se odavno sumnja da je povezana sa pakistanskim tajnim službama.

Kina: Pakistan podneo veliku žrtvu

Istovremeno, američki predsednik je istakao da želi da "dalje razvija strateško partnerstvo" sa starim rivalom Indijom i pridobije je "da nam više pomogne u Avganistanu, pre svega u ekonomskom razvoju".

Indija, jedan od najbližih saveznika Kabula, uložila je nekoliko milijardi dolara u infrastrukturne projekte u Avganistanu, kao i razne vidove pomoći.

Indijsko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da pozdravlja "Trampovu odlučnost da pojača napore u cilju prevladavanja teškoća i izazova sa kojima se suočava Avganistan, kao i ukazivanja na problem sigurnih utočišta i drugih formi prekogranične podrške koju uživaju teroristi". Pakistan se ne pominje specifično u saopštenju indijskog Ministarstva.

Istovremeno, portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Hua Čunijing brani poziciju Pakistana, koji je saveznik Pekinga, jer je podneo "veliku žrtvu" i dao "veliki doprinos" u borbi protiv terorizma.

S druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je stav Vašingtona. On je, kako je navedeno u saopštenju, pozdravio "novi, na uslovima bazirani pristup Avganistanu i regionu".

"Naš cilj ostaje da osiguramo da Avganistan nikada više ne postane sigurno utočište terorista koji će napadati naše zemlje", naveo je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Tramp je to rekao predstavljajući novu američku strategiju za Avganistan, u govoru u vojnoj bazi Fort Majer jugozapadno od Vašingtona. On, međutim, nije naveo broj eventualnih dodatnih vojnika, niti je govorio o vremenskim rokovima, rekavši da će njegova strategija biti zasnovana na uslovima na terenu.

"Noseći stub naše nove strategije je prelaz sa pristupa koji se zasnivao na vremenskim rokovima, na onaj koji je zasnovan na uslovima. Rekao sam mnogo puta koliko bi bilo kontraproduktivno za SAD da unaprijed objave datume početka ili okončanja naših vojnih opcija. Nećemo govoriti o broju trupa ili o planovima budućih vojnih aktivnosti. Uslovi na terenu, a ne proizvoljni rokovi, biće ono na čemu će se naša strategija od sada zasnivati", rekao je Donald Tramp.

Pre Trampovog govora, šef amerčke diplomatije Reks Tilerson je održao sastanak s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije. Tilerson je razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD-om na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije

Ministar odbrane SAD-a Džejms Matis rekao je nakon govora američkog predsjednika da su SAD i njeni saveznici spremi da povećaju broj vojnika u Avganistanu. U toj zemlji se, inače, trenutno nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

U Avganistanu je 8.400 američkih vojnika
U Avganistanu je 8.400 američkih vojnika

Jutros je, inače, na diplomatsku četvrt u Kabulu, u blizini američke ambasade, ispaljena raketa, za šta su odgovornost preuzeli upravo talibani.

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine, kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju smjenjivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

Tramp se u svom noćašnjem govoru osvrnuo i na to što se pre dolaska u Bijelu kuću zalagao za povlačenje američke vojske iz Avganistana.

"Moj prvobitni instinkt bio je povlačenje ali se drugačije odluke donose kada ste u Ovalnom kabinetu", objasnio je Tramp sinoć.

Ultradesničarski portal Breibart News, u koji se vratio kao izvršni direktor Stiv Banon nakon što je nedavno smenjen kao glavni Trampov savetnik za strateška pitanja, objavio je da je američki predsednik "promenio kurs" i "brani zaokret u turobnom govoru".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG