Dostupni linkovi

U eksploziji u džamiji u Avganistanu 18 poginulih


Ilustrativna fotografija

Najmanje 18 ljudi je poginulo u eksploziji u petak, 2. septembra, u punoj džamiji na zapadu Avganistana. Među stradalima je i jedan istaknuti sveštenik, a 21 osoba je ranjena, saopštili su talibanski zvaničnici.

Eksplozija se dogodila u džamiji Guzargah, u zapadnom gradu Heratu, tokom molitve u podne, što je vrhunac muslimanske verske nedelje kada su džamije prepune.

Poginuo je i Mudžib-ul Rahman Ansari, sveštenik poznat širom Avganistana po kritici vlada u poslednje dve decenije koje je podržavao Zapad. Ansari se smatrao bliskim talibanima koji su preuzeli vlast pre godinu dana, kada su se strane snage povukle.

"Mudžib Rahman Ansari, sa nekim od njegovih stražara i civila, ubijen je na putu prema džamiji", rekao je portparol policije Herata Mahmud Rasoli.

Mujib Rahman Ansari je oštro govorio u odbranu Talibana na velikom skupu hiljada učenjaka i starešina koji je grupa organizovala krajem juna, osuđujući svakog ko se suprotstavio njihovoj administraciji.

Talibani tvrde da su poboljšali bezbednost u zemlji, ali je poslednjih meseci bilo nekoliko eksplozija, od kojih su neke bile usmerene na džamije tokom molitve.

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog sve većeg broja napada, a odgovornost za neke eksplozije preuzeo je lokalni ogranak "Islamske države".

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Izvor: AP i Reuters
XS
SM
MD
LG