Dostupni linkovi

Avdagić: Britanske trupe u BiH, blago upozorenje Rusiji


Snage EUFOR-a na vježbi u BiH
Snage EUFOR-a na vježbi u BiH

Denis Avdagić, sigurnosni analitičar iz Zagreba, za 'Zašto?' objašnjava da li je slanje 40 britanskih vojnika podrška evropskim mirovnim snagama u BiH radi sprječavanja ruskog miješanja u oktobarske izbore, kako su javili britanski mediji, i koliko je stvarna i velike takva vrsta ruske prijetnje.

  • Priprema

Naravno da se trupe redovito popunjavaju, ali isto tako i zapovjedništvo u određenim trenutcima kada uvidi potrebu za točno određenim snagama koje trebaju poduprijeti stacionirane službenike i vojnike onda se prema tome tako i postupa.

S obzirom da se približavaju izbori, a s obzirom da je mislija usmjerena prema tomu da asisitira u Bosni i Hercegovini, mislim da se pravovremeno reagiralo i uvidjelo da treba biti siguran i pripremiti snage koje mogu u slučaju da se nešto dogodi djelovati.

  • Građani

S druge strane, što se tiče Velike Britanije, s obzirom na specifičnu situaciju političku i međunarodne okolnosti svega onoga što se dogodilo ranije, naravno da će oni iskoristiti svaku priliku da naglase kako se između ostaloga radi i o mogućnosti eventualne opasnosti djelovanja Ruske Federacije, odnosno nekakvog pozadinskog djelovanja ili uplitanja u BiH.

Naravno, bilo bi najbolje da se ništa ne dogodi i zato i ova sama reagiranja i medijska priča je dosta dobra jer upozoravaju i same građane da se nešto može dogoditi ali da međunarodna zajednica pravovremeno reagira i da neće dospustiti.

  • Pomoć

Da postoji nekakva zbilja velika opasnost, da postoje nekakvi obavještajni razlozi da se vjeruje da će Rusija zbilja nekako, kako se često ponavlja, ‚maligno djelovati‘ na ovim izborima, ta bi pomoć bila daleko veća.

Ovo je čisto simbolična jedna poruka: snage su tu, asistiraju da pomognu Bosni i Hercegovini.

  • Stabilnost

Što se same Rusije tiče, oni ponavljaju da su oni zainteresirani isto tako za mir u BiH.

Bilo bi dobro kada bi službena politika to zbilja i pokazala, ne samo asistirajući pojedinim političarima i promovirajući njih, nego doista pomažući jednoj zemlji koja je puno propatila i koja zaslužuje jedno razdoblje dugoročnog mira i stabilnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG