Dostupni linkovi

Autoputem prolaze kao vjetrovi...


Zoran Kondić
Zoran Kondić
Saobraćajne nesreće u kojima učestvuju motociklisti sve su češće, a na putevima u Srbiji život godišnje prosečno izgubi oko 60 vozača dvotočkaša. Samo tokom ove godine, iako je sezona tek počela, već je stradalo šest bajkera.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali biciklisti i motociklisti u 2013. godini, odnele su 115 života vozača i njihovih saoputnika. Teže ili lakše je povređeno više od 3.000 ljudi. Učesnici u saobraćaju se žale da bajkeri često ne poštuju propise, voze velikim brzinama, ponekad i na jednom točku, te da jednostavno takvim ponašanjem izazivaju rizične situacije.

Međutim, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da iskustva zapadnih zemalja pokazuju da, pored rigoroznih kazni za neprimereno ponašanje, na veću bezbednost motociklista u tim državama utiču i mnogi drugi faktori.

"Duplo više su bezbedniji ovi na zapadu. Duplo manje ginu najpre zato što koriste sredstva koja su predviđena za zaštitu, ali su i na njih naviknuti vozači. Mi nikada nećemo u potpunosti iskoreniti divljanje, vožnje kroz grad brzinom od 120 kilometara na sat i tako dalje. Zbog svega toga smo u Zakonu predvideli drastične kazne", kaže Vujanić.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Zoran Kondić, iz moto kluba "Vulkan rajders" ističe da je jedan od problema i to što ostali učesnici u saobraćaju ne posvećuju dovoljno pažnje vozačima motora, koje kao da ne primećuju na putevima. I zbog toga dolazi do tragičnih posledica.

"Na žalost, nas vozači ostalih vozila slabo primećuju. Nas ne vide zato što vrlo brzo nabijemo brzinu koju oni ne mogu da shvate. Često nam se dešava da nas iseku, tako da svake godine imamo dosta stradalih bajkera, učesnika u saobraćaju", navodi Kondić.

Sa tom ocenom slaže se i profesor Vujanić koji smatra da na drumovima u Srbiji nema toliki broj motociklista, da bi se ostali vozači na njih privikli.

"Mi nismo priviknuti i nismo prihvatili da se sa nama ravnopravno na putu kreću i motociklisti. Vozači automobila nepažljivo otvaraju vrata, ne proveravajući ima li motorbajkova. Ne proveravaju da li ih pretiču jer računaju na punu liniju koja je sa njihove leve strane", kaže Vujanić.

Analize pokazuju da uglavnom stradaju mladići do 30 godina starosti, a ne retko i maloletnici. Lepo vreme često podstiče motocikliste da masovnije izađu na puteve, a neke od njih i da se rizičnim akrobacijama dokazuju pred drugim učesnicima u saobraćaju. Naši sagovornici se slažu da je pored preventivnog delovanja i represivne politike, neophodna i mnogo bolja obuka mladih vozača, baš kao i edukacija, kako motociklista tako i automobilista:

"Mi stariji vozači utičemo na mlađe da se uspori vožnja i dosta toga uspevamao. Ali, i ostali učesnici u saobraćaju moraju se edukovati", zaključio je Zoran Kondić.
XS
SM
MD
LG