Dostupni linkovi

Autoputem do Republike Srpske


Srbija će 2011. godine početi izgradnju autoputa do Republike Srpske, i taj bosanskohercegovački entitet podržao je ovaj projekat koji podrazumeva i izgradnju autoputa od Višegrada ka Sarajevu, saopštili su ministri infrastukture Srbije i RS Milutin Mrkonjić i Nedeljko Čubrilović.

Autoput E761 ići će od Pojata iznad Niša na Koridoru 10, preko Kruševca, Čačka i Požege do graničnog prelaza Kotroman sa Bosnom i Hercegovinom, biće dug 220 kilometara i koštaće milijardu i 150 miliona evra.

Najskuplji deo od 60 kilometara, koji od Požege ide do granice sa BIH kod Višegrada, koštaće 830 miliona evra. Ovaj deo autoputa prolaziće kroz zaštićeni prostor Zlatibora i Mokre Gore i na toj deonici biće izgrađeno 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka.

Ministri Milutin Mrkonjić i Nedeljko Čubrilović izjavili su da su se dogovorili o realizaciji ovog projekta jer se radi o važnom putnom pravcu koji će povezati Koridor 10 sa pravcem Beograd-Južni Jadran i dalje sa krakom C panevropskog koridora 5 u Bosni i Hercegovini.

Ministar Nedeljko Čubrilović rekao je da je povezivanje autoputem sa Jadransko-Jonskim pravcem sa jedne strane, i Srbijom i preko Koridora 10 dalje na bliski istok sa druge u interesu svih građana BIH i dodao da veruje da će oko toga lako biti postignut dogovor.

“Niko u Bosni i Hecegovini nema ništa protiv ni jednog putnog pravca. Oko toga ćemo se mi lako složiti. Koridor 5-C je pravac Šamac-Zenica-Sarajevo-Mostar-Ploče. A znate da se koridor 5-C spaja na autoput Beograd-Zagreb. Posle toga, ne verujem da bilo ko može reći da ovaj autoput ne ide nikuda”, kaže Čubrilović.

Milutin Mrkonjić izjavio je da je izgradnja autoputa E761 ekonomski i u svakom drugom smislu opravdana.

“Saobraćaj nema granica, on je krvotok celog područja kroz koje prolazi. Prema tome, autoput o kojem govorimo je jedna od žila kucavica balkanskog prostora… I ne verujem da će bilo ko, iz bilo koje države na Balkanu danas, sporiti ove pravce o kojima mi sada govorimo", rekao je Mrkonjić.

Projektna dokumentacija i eksproprijacija za autoput koji će od Pojata preko Požege voditi do Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude završena u toku 2010, dok su planovi da se novac za izgradnju obezbedi iz kredita međunarodnih banaka.
XS
SM
MD
LG