Dostupni linkovi

Gradnja autoputa Bar - Boljare posao vijeka


Potpisivanje ugovora između crnogorske Vlade i hrvatskog građevinskog konzorcijuma "Konstruktor" o koncesiji za autoput Bar - Boljare, 9. jun 2009.

U Podgorici je potpisan ugovor između crnogorske Vlade i hrvatskog građevinskog konzorcijuma "Konstruktor" o koncesiji za autoput Bar - Boljare koji će povezivati primorje i sjever Crne Gore. Posao vrijedan gotovo 2,8 milijardi eura, trebalo bi da počne već na jesen, a okončanje radova planirano je za 2016. godinu. Posao vijeka, kako se taj aranžman ocjenjuje i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, po opštim ocjenama prevazićiće ekonomski značaj.

"Ugovorom je predviđeno da radovi počnu u roku od šest mjeseci, a ja se nadam da će početi i prije, negdje najesen", rekao je direktor hrvatskog građevinskog konzorcijuma "Konstruktor" Željko Žderić, nakon današnjeg svečanog potpisivanja ugovora za autoput Bar – Boljare, koji će spojiti primorje i sjevernu granicu Crne Gore ka Srbiji.

Žderić je naglasio da će prva dionica od Smokovca do Mateševa biti završena za tri i po do četiri godine:

"Nadam se da će autoput Bar - Boljare biti izveden kako je zapisano u ugovoru. Siguran sam da ćemo i finansijsku konstrukciju, i sve ono što je potrebno da bi to tako bilo, napraviti u roku koji će biti i kraći od predviđenog."
Obaveze hrvatskog konzorcijuma obuhvataju: projektovanje, izgradnju, finansiranje, održavanje i upravljanje autoputem u toku izgradnje, plus trideset godina koncesije. Izgradnja će se finansirati od putarine i kredita koje je "Konstruktor", navodno, već osigurao kod hrvatskih banaka, a najveći dio će finansirati crnogorska Vlada, sa 603 miliona eura za prvu dionicu, i 1,75 milijardu za čitav put.

Obaveze hrvatskog konzorcijuma obuhvataju: projektovanje, izgradnju, finansiranje, održavanje i upravljanje autoputem u toku izgradnje, plus trideset godina koncesije. Izgradnja će se finansirati od putarine i kredita koje je "Konstruktor", navodno, već osigurao kod hrvatskih banaka, a najveći dio će finansirati crnogorska Vlada, sa 603 miliona eura za prvu dionicu, i 1,75 milijardu za čitav put.

Direktor hrvatskog "Konstrukotra" Željko Žderić je rekao da će u posao biti uključeni i crnogorski građevinci:

"Cjelokupna crnogorska operativa će biti upošljena na ovom poslu, i ja se nadam da, kako smo mi učili i narasli gradeći infrastrukturu u Hrvatskoj, da će i crnogorska operativa naučiti i narasti, da može i neke druge poslove, možda i na nekim drugim prostorima raditi, možda i zajedno s nama, ili sami".

Crnogorski ministar saobraćaja Mladen Lompar je rekao da sada predstoji faza u kojoj treba vidjeti kojom brzinom "Konstruktor" može da zaokruži finansijsku konstrukciju, obezbijedi novac i počne da radi:

"Ja se nadam da će to biti vrlo uskoro, jer imamo vrlo pozitivne signale sa finansijskog tržišta da se čitava transakcija može vrlo brzo završiti, nadam se i zbog toga što je dokumentacija vrlo kvalitetno pripremljena. Vidjećemo kojom brzinom i kako će "Konstruktor" biti spreman da započne, ali svakako ove godine to očekujemo."

Potpisivanje ugovora između crnogorske Vlade i hrvatskog građevinskog konzorcijuma "Konstruktor" o koncesiji za autoput Bar - Boljare, 9. jun 2009.

Gradnja autoputa Bar – Boljare je najveći projekat u istoriji Crne Gore. Vrijedan je 2,77 milijardi eura, a kvalitetno drumsko povezivanje sjevera i juga države, za Crnu Goru će imati veliki ekonomski i društveni značaj, zbog višestrukih efekata na turizam i ukupnu privredu, ali i konačnog otvaranja mogućnosti za investiranje na planinskom sjeveru, koji je siromašniji dio države. U samoj Hrvatskoj, ovaj aranžman se ocjenjuje kao posao stoljeća i projekat kojim je građevinarstvo te zemlje dobilo status najboljeg hrvatskog izvoznog proizvoda. Pored toga, gradnja autoputa koja će se realizovati kroz takozvano privatno-javno partnerstvo doprinijeće unaprijeđenju regionalne ekonomske, ali i svake druge saradnje i razmjene među državama u kojima je još uvijek svježe sjećanje na ratne devedesete.

Aranžman Vlade Crne Gore i hrvatskih građevinaca kritikuje samo opoziciona partije Pokret za promjene u kojoj kažu da je gradnja autoputa Bar - Boljare posao vijeka koji bi mogao da sasvim preporodi Crnu Goru, ali i da rezultira potpuno suprotnim efektima. Potpredsjednik Pokrete za promjene Branko Radulović ima više zamjerki, ali se vjerovatno najveća odnosi na finansijsku kalkulaciju po kojoj je Crna Gora na gubitku za čitavih milijardu i po eura:
O zahtjevnosti projekta Bar - Boljare govore sljedeći podaci. Predviđeno je probijanje 48 tunela i izgradnja 107 mostova i vijadukta, a 13 posto od 170 kilometara ukupne dužine autoputa činiće mostovi i vijadukti, a skoro četvrtinu tuneli.

"Sve analize su ukazivale da se ovaj autoput može izgraditi za 7 - 8 godina, i da njegova ukupna cijena iznosi negdje oko 1,8 milijardu eura. Ta procjena je bila u periodu kada je cijena građevinskih radova bila izuzetno visoka. U međuvremenu se desilo da jednostavno građevinska operativa nema posla, cijene su pale, tako da vrijednost ovoga ukupnog posla treba da iznosi oko 1,5 milijardu. On sa svim koncesijama iznosi 3 milijarde. Zašto ovaj koncesionar dobija jednu i po milijardu, ja ne znam".

O zahtjevnosti projekta Bar - Boljare govore sljedeći podaci. Predviđeno je probijanje 48 tunela i izgradnja 107 mostova i vijadukta, a 13 posto od 170 kilometara ukupne dužine autoputa činiće mostovi i vijadukti, a skoro četvrtinu tuneli. Cijela trasa se dijeli na pet dionica, a prva će se graditi od Smokovca (sjeverno od Podgorice) do Mateševa, u dužini od 40 kilometara koja, zbog konfiguracije, predstavlja i najveći izazov za graditelje.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG